Megalakult a Mi Hazánk Mozgalom Vásárhelyen: egy harmadik utat kínálnak a városban élőknek

A Mi Hazánk vásárhelyi szervezete is elfogadhatatlannak tartja, hogy 12 ezer tonna olasz szemét érkezzen a város melletti lerakóhelyre. Balog Norbert, a párt elnöke szerint a rendkívül nagy mennyiségű hulladékról mindenképpen tájékoztatni kellett volna a lakosságot.

– Más országból ne hozzanak ide hulladékot, ne nekünk kelljen azt feldolgozni, elraktározni. Nekünk arra kellene berendezkedni, hogy a saját szemetünket hatékonyan tudjuk kezelni, lehetőség szerint újrahasznosítani – fogalmazott lapunknak Balog Norbert a Vásárhelyen kirobbant szemétügy kapcsán.

Többször megírtuk: 12 ezer tonna Olaszországból származó szemetet tervez behozni megsemmisítésre a város határában lévő telephelyére az FCC Hódmezővásárhelyi Köztisztasági Kft., amiben az önkormányzatnak a Hódmezővásárhelyi Vagyonkezelő és Szolgáltatón keresztül 40 százalékos tulajdonjoga van.

Ez a mennyiség körülbelül a város éves szeméttermelésének felel meg. A hírek szerint a külföldi hulladék 260 szállítmány újra nem hasznosítható műanyagból, kartonból, fából és egyéb hulladékból, valamint 270 szállítmány ipari szennyvízkezelési eljárásból származó előkevert hulladékból áll. Sőt, további 20 ezer tonna behozatalán is mesterkedett az FCC, erre azonban az illetékes hatóságok már nem adtak engedélyt.

A Mi Hazánk Magyarország helyi elnöke úgy véli, a városvezetésnek számon kellene kérnie a céget azért, amiért ilyen szerződést kötött.
– Mindemellett tájékoztatni kellett volna a lakosságot erről – mondta Balog Norbert, aki szerint a polgármesteri hivatalnak mindenképpen tudnia kellett egy ilyen horderejű ügyről.

Szemét Éva utca
Sokan úgy látják, elég lenne a saját szemetünket jól kezelni. Fotó: Archív

A párt helyi vezetője – aki korábban jobbikos képviselő is volt – hangsúlyozta, ha az önkormányzat erőteljesen kifejezné nemtetszését a történtekkel kapcsolatban, akkor felléphetne az olasz szemét ideszállítása ellen.