A 12 ezren túl további 20 ezer tonna olasz szemetet terveztek Vásárhelyre hozni! 3

Nem egyszeri alkalommal akart külföldi hulladékot hozni a város melletti szeméttelepre, hanem üzleti modell kiépítését tervezte az FCC – jelentette ki Cseri Tamás. A fideszes önkormányzati képviselő szerint októberben el kell dönteniük az itt élőknek, hogy egy fejlődő, egészséges települést, vagy egy közepesen jól kereső hulladéklerakót szeretnének Vásárhelyből.

Többször megírtuk: 12 ezer tonna Olaszországból származó szemetet tervez behozni megsemmisítésre a város határában lévő telephelyére az FCC Hódmezővásárhely Kft., amiben az önkormányzatnak a Hódmezővásárhelyi Vagyonkezelő és Szolgáltatón keresztül 40 százalékos tulajdonjoga van.

A 12 ezren túl további 20 ezer tonna olasz szemetet terveztek Vásárhelyre hozni!

– Ez a mennyiség Vásárhely éves szeméttermelésének felel meg. A 12 ezer tonna két részből tevődik össze: 260 szállítmány újra nem hasznosítható műanyagból, kartonból, fából és egyéb hulladékból, valamint 270 szállítmány ipari szennyvízkezelési eljárásból származó előkevert hulladékból – emlékeztetett mai sajtótájékoztatóján Cseri Tamás.

Az önkormányzati képviselő hangsúlyozta: Márki-Zay Péter polgármester tájékoztatásával ellentétben nem a kormányhivatal dönt, hogy egy városba vigyenek-e szemetet vagy sem, hanem mindössze a cégek kérelmeit bírálja el.

– Tudomásunkra jutott, hogy nem egyszeri tervről van szó, hanem üzleti modellt tervezett az FCC kialakítani. A 12 ezer tonnán felül ugyanis még további 20 ezer tonna olasz hulladék behozatalát kérvényezte, ezt azonban a kormányhivatal már elutasította – ismertette a fideszes politikus, aki szerint teljesen kizárt, hogy a polgármesteri hivatalnak egy ekkora volumenű mennyiségről a 40 százalékos tulajdonjog mellett ne lett volna tudomása.

Márki-Zay Péter korábban azt állította, hogy nem olvasta azt a levelet, amit neki címeztek a 12 ezer tonna szállítása kapcsán, és a város semmit nem tud tenni az ügyben. Cseri Tamás szerint ez a sokadik olyan lépése a polgármesternek, amikor probléma esetén hátralép, és azt mondja, nincs felelőssége a történtekben.

A 12 ezren túl további 20 ezer tonna olasz szemetet terveztek Vásárhelyre hozni! 2

– Az FCC egy gazdasági társaság, ami nagyobb részt külföldi tulajdonban áll. Nemcsak most, hanem az elődje, az ASA is próbált nagy mennyiségű szemetet idehozni a profit miatt, az előző városvezetés azonban mindig meg tudta akadályozni ezt. Most viszont úgy tűnik, az önkormányzat nem mutat ellenállást az ügyben – fejtette ki a képviselő.

Felhívta még a figyelmet, hogy októberben választások lesznek, amikor a vásárhelyiek eldönthetik, melyik irányba menjen a város: egy fejlődő, egészséges település, vagy egy közepesen jól fizető szeméttelep legyen Vásárhelyből.