HVSZ: írásos tájékoztatást kapott Márki-Zay az olasz szemétről!

A hét utolsó napján úgy gondoltuk, összegyűjtjük, mi történt eddig a vásárhelyieket jelenleg leginkább foglalkoztató ügyben, a 12 ezer tonna(!) Olaszországból érkező szeméttel kapcsolatban. Érdekes ellentmondások fedezhetők fel a témában, ugyanis míg Márki-Zay Péter azt állítja, hogy a város semmit nem tud tenni a külföldi hulladékszállítás ellen, addig Grezsa István polgármesterjelölt úgy nyilatkozott: amennyiben októberben bizalmat szavaznak neki a lakosok, mindent megtesz, hogy ez a szemétmennyiség ne kerüljön a településre.

Márki-Zay Péter nemzetközi hulladéklerakóvá változtatná Hódmezővásárhelyt – jelentette be a Fidesz-frakció a hét elején. A párt helyi szervezete ismertette: a Pest Megyei Kormányhivatal tájékoztatása alapján a város melletti hulladéklerakó 12 ezer tonna olasz szemét elhelyezésére kapott engedélyeket.

Vásárhelyi Fidesz: Márki-Zay nemzetközi hulladéklerakóvá változtatná a várost

Az FCC Hódmezővásárhely Köztisztasági Kft.-ben az önkormányzatnak is van számottevő tulajdonrésze a Hódmezővásárhelyi Vagyonkezelő és Szolgáltató Zrt.-n keresztül. Cseri Tamás képviselő felhívta a figyelmet: mivel a cég részben a városé is, ezért mindenképpen el kell gondolkodni azon, hogyan lehet a hulladék lerakását megakadályozni.

Szeretem Vásárhelyt: a városvezetés lépjen fel a 12 ezer tonna olasz hulladék ellen! 2

Márki-Zay Pétert a Szeretem Vásárhelyt Egyesület is felszólította, hogy lépjen fel az ideszállítás ellen. A civil szervezet szerint a város első emberének nemet kellene mondania erre a mennyiségre, ami körülbelül annyi, mint a település éves szeméttermelése. Walterné Böngyik Terézia, az egyesület elnöke úgy véli: újrahasznosításra már nem alkalmas, viszont az egészségre káros az ipari hulladék, valamint a gyermekeink egészségének és a tiszta, élhető környezetnek fontosabbnak kell lennie a mintegy 70-80 milliós „hulladékbiznisznél”.

A polgármester folyamatosan azt állította, hogy nem tudott az egészről, erre azonban rácáfolt a Hódmezővásárhelyi Vagyonkezelő és Szolgáltató Zrt. Az önkormányzati társaság ugyanis közleményt adott ki, melyben azt írta: a város első embere igazolható módon ugyanabban az időpontban, és teljesen azonos tartalommal kapott írásos tájékoztatást, mint ők. – A külföldi beszállításra vonatkozó szerződéskötést és engedélyeztetési eljárást az FCC Hódmezővásárhely Köztisztasági Kft. saját hatáskörben intézte, továbbá a polgármester az üggyel kapcsolatos álláspontjáról a társaságunkat nem értesítette – tette hozzá a HVSZ.

Grezsa István elindul Vásárhely polgármesteri címéért 4

Márki-Zay Péter szerint a város semmit nem tehet az ügyben és nincs szó veszélyes hulladékról. Ezzel szemben Grezsa István önálló polgármester kijelentette: amennyiben a vásárhelyiek októberben bizalmat szavaznak neki, városvezetőként mindent elkövet majd az érintett hulladékszerződés felbontásáért.

– Megválasztásom esetén mindent megteszek a szerződés felbontásáért. Azt gondolom, hogy Vásárhelyen nincs szükség olasz szemétre. Éppen elég szemetünk van nekünk is, azzal foglalkozzunk, és azt tudjuk elhelyezni megfelelő körülmények között – fogalmazott a politikus.

Szeretem Vásárhelyt: a városvezetés lépjen fel a 12 ezer tonna olasz hulladék ellen!

Természetesen ha további fejlemények lesznek az ügyben, azonnal tájékoztatjuk arról olvasóinkat.

Borítókép: Illusztráció