A vásárhelyi zsidóságról is szó esett a Történettudományi Találkozón 1

A Vásárhelyi Történelmi Kör 12. alkalommal szervezi meg július 20-tól 28-ig Történettudományi Találkozóját, amelyen ma Nagy Gyöngyi, az Emlékpont történésze is előadást tartott – számolt be a Vásárhely24.

A történész legújabb, június 16-án megjelent könyvét mutatta be, amely „A magyar zsidóság igen hazafias” Magyar zsidó katonák az első világháborúban címet viseli.

Nagy Gyöngyi a legmodernebb kutatási módszereket alkalmazta a kötet összeállításánál. A dokumentumok begyűjtéséhez felkereste többek között a vásárhelyi levéltárat, a Hadtörténelmi Levéltárat, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltárát, valamint az Izraelita Hitközség Irattárát is.

A könyvben többek között a fogságba esett zsidó vásárhelyi katonák, zsidó hősök emlékezete Vásárhelyen, az izraelita katonák lelki gondozása és egy életrajzi lexikon is helyet kapott.

A vásárhelyi zsidóságról is szó esett a Történettudományi Találkozón

Elhangzott, Hódmezővásárhelyről kereken kétszázötven zsidó katona vett részt az első világháborúban, közülük 192-en a fronton, vagy annak közvetlen közelében teljesítettek szolgálatot, akik közül hatvanan kitüntetést is szereztek. Erről Nagy Gyöngyi beszélt, hozzátéve: a hadba vonult vásárhelyi izraelita katonák közül negyvenketten haltak hősi halált, míg a hazatértekből harmincheten estek a holokauszt áldozatául.

Forrás és fotók: vasarhely24.com