Trócsányi László: az éles magyar hang megbontja a látszólagos európai összhangot 2

Szakpolitikailag és személyét tekintve is alátámasztott döntés Trócsányi László volt igazságügyi miniszter uniós biztosnak jelölése – mondta a Századvég Alapítvány nemzetközi elemzője szerda reggel az M1 aktuális csatornán.

Trócsányi László uniós biztosként olyan munkával tudna hozzájárulni az Európai Bizottság (EB) feladataihoz, amely az eredeti küldetéséhez terelhetné vissza a testületet – fogalmazott Halkó Petra.

Mint mondta, Ursula von der Leyen, az EB új elnöke a testület tagjelöltjei tekintetében precedens nélküli kérést intézett a tagállamok felé, miszerint egy helyett két személyt, egy női és egy férfi jelöltet állítsanak. A megválasztott EB-elnök azzal indokolta kérését, hogy nemi kiegyensúlyozottságot szeretne teremteni az Európai Bizottságban – fűzte hozzá.

Női szempontból ez egy üdvözlendő lépés, ugyanakkor nem biztos, hogy a nemek kérdése döntő jelentőségű kellene, hogy legyen egy szakpolitikailag jelentős testületben – mutatott rá Halkó Petra.

A műsorban elhangzott, hogy augusztus 26-ig kell megnevezniük az európai uniós tagországoknak azokat a politikusokat, akiket az Európai Bizottság tagjának jelölnek, őket szeptemberben hallgatják meg az Európai Parlament (EP) illetékes szakbizottságaiban, a listáról pedig várhatóan októberben szavaz az EP, azután pedig a tagállami kormányokat tömörítő tanács nevezi ki minősített többséggel a bizottságot.

Fotó: Archív