Rövid távon is beláthatatlan következményekkel járhat az olasz szemét

Rendkívül veszélyes és beláthatatlan következményekkel járhat, ha egy ivóvízbázisra jelentős mennyiségű hulladékot helyeznek – mondta az Alföldvíz Zrt. szakembere a Rádió 7  Közös nevező című műsorában.

Mint korábban beszámoltunk róla, az FCC Hódmezővásárhely Köztisztasági Kft. – amelyben az önkormányzatnak is számottevő tulajdonrésze van a HVSZ Zrt.-n keresztül – arra kötött szerződést és kért engedélyeket, hogy mintegy 12 ezer tonna vegyes hulladékot és szennyvíziszapot szállítsanak a vásárhely melletti hulladéklerakóba.

Benkő Zsolt és Cseri Tamás ennek a szerződésnek a létezéséről a Pest Megyei Kormányhivatal tájékoztatása alapján számoltak be, amelyen az önkormányzati képviselők közölték: felháborító, hogy erről Márki-Zay Péter nem tájékoztatta sem a képviselő testületet, sem a lakosságot. Véleményük szerint mindenképpen meg kell akadályozni, hogy ez a hatalmas mennyiségű külföldi szemét Hódmezővásárhelyre kerüljön.

A Rádió 7 Közös nevező műsorának mai vendége Alföldvíz Zrt. PR irodájának vezetője volt, a szakember többek között arról is beszélt, hogy rendkívül veszélyes és beláthatatlan következményekkel járhat, ha egy ivóvízbázisra jelentős mennyiségű hulladékot helyeznek.

– Mi felszín alatti vizet fogyasztunk, nagyon fontos az, hogy ezekbe a vízbázisokba ne kerülhessen semmiféle hulladék. Ha olyan felelőtlenül járunk el, hogy hulladékot helyezünk vízbázisra, akkor nagyon komoly kockázata van annak, hogy ez a későbbiekben vissza fog köszönni az ivóvízben. Ezt azért ugye senki nem szeretné, hogy a gyerekeinket és az unokáinkat veszélyeztessük azzal, hogy mérgezett vizet fogyasszanak. – fogalmazott a műsorban Diós Zsolt.

Borítóképünk illusztráció.