Vásárhelyi Fidesz: Márki-Zay nemzetközi hulladéklerakóvá változtatná a várost

A Pest Megyei Kormányhivatal tájékoztatása alapján a város melletti hulladéklerakó 12 ezer tonna olasz szemét elhelyezésére kapott engedélyeket, közölte Benkő Zsolt és Cseri Tamás. A képviselők szerint felháborító, hogy erről a polgármester nem tájékoztatta a testületet és a lakosságot.

– Kiderült Márki-Zay Péter titkos terve, nemzetközi hulladéklerakóvá szeretné tenni Hódmezővásárhelyt és környékét. – mondta el Benkő Zsolt a vásárhelyi Fidesz mai sajtótájékoztatóján.

Az FCC Hódmezővásárhely Köztisztasági Kft. – amelyben a városnak is van számottevő tulajdonrésze a HVSZ Zrt.-n keresztül – arra szerződött, hogy összesen 530 szállítmány, mintegy 12 ezer tonna szemetet szállítsanak ide Olaszországból. Az ehhez szükséges engedélyeket a képviselő információi szerint meg is kapták, ezek 2019. március 1-étől 2020. február 29-ig szólnak.

– Ez a szerződés a vásárhelyiek és a képviselő testület háta mögött került megkötésre. – hangsúlyozta Benkő Zsolt. Hozzátette, a hulladék vásárhelyre szállítását két ütemben tervezik, először 260 szállítmány, majd további 270. Az első részletben vegyes hulladék érkezik majd, a második viszont ipari szennyvízkezelésből származó hulladék, vagyis ismertebb nevén szennyvíziszap.

Cseri Tamás szerint megdöbbentő, hogy miközben Európa szemetét akarják idehordani, Márki-Zay Péter nem tájékoztatta hivatalosan sem a képviselő testületet, sem a közvéleményt erről.

– Ha polgármester úr kátyúk mellett készít szelfit, beszámol arról, hogy sárga csíkkal elválasztották a járdán a bicikli utat, akkor ilyen horderejű döntésről is tájékoztatni kellett volna a testületet és Hódmezővásárhely lakosságát. – fogalmazott.

A képviselő nyomatékosította: az FCC Hódmezővásárhely Köztisztasági Kft. esetében nem egy külföldi tulajdonú cégről van szó, amely azt csinál, amit akar, az részben a városé is, mindenképpen el kell gondolkodni azon, hogyan lehet az olasz hulladék lerakását megakadályozni.

Cseri Tamás kitért arra is, miközben más városokban gőzerővel folyik az építkezés a Modern Városok Program keretében épülnek a beruházások, addig Hódmezővásárhelyen nem történik semmi, ami igen, az is negatív.