A jászsági művésztelepen tartott előadást Képiró Ágnes

Hatodik alkalommal került megrendezésre idén a Jászfényszarui Művésztelep, amelyre a Tornyai János Múzeum művészettörténésze, Képiró Ágnes is meghívást kapott – ismertette lapunkkal Arany-Tóth Attila, közönségkapcsolati munkatárs.

Ebben az évben 22 kortárs művész számára adatott meg intenzív alkotási lehetősége a Jászság kapujaként is ismert település alapfokú művészeti iskolájának épületében. A művésztelep rendezőinek évek óta az egyik fő törekvése, hogy az alkotók az ott töltött bő egy hét alatt művészettörténeti ismeretekben is gazdagodjanak. Az elmúlt héten, a művésztelep nyílt napjának záró programján Képiró Ágnes Madách-tól az első computeranimációig címmel tartott filmvetítéssel egybekötött előadást.

A jászsági művésztelepen tartott előadást Képiró Ágnes 1

A prezentáció témája szorosan kapcsolódott a művészettörténész által rendezett Parallel folyamatok című időszaki kiállításhoz, amelyet június 12. és július 21. között a hódmezővásárhelyi Alföldi Galéria Szőnyi utcai időszaki kiállítótermeiben láthatott a közönség.

A jászsági művésztelepen tartott előadást Képiró Ágnes 2

A gyűjteményes kiállítás, amely Kass János grafikusművész rendkívül gazdag életpályájának főbb tevékenységi területeit mutatta be, külön teremben szemléltette Kassnak Madách fő művéhez, Az ember tragédiájához kapcsolódó illusztráció-sorozatait, valamint a Madách-művel való találkozás inspirálta Fejek című plasztikai sorozatot, illetve a John Halas-szal közösen megalkotott Dilemma című, filmtörténeti jelentőségű digitális animációt. E folyamat ismertetésére, valamint a rövidfilm bemutatására és elemzésére fókuszált Képiró Ágnes Jászfényszarun tartott előadásában.

A jászsági művésztelepen tartott előadást Képiró Ágnes 3