24.hu: Márki-Zayék miatt borulhat az ellenzéki összefogás Szolnokon

Hétfő délelőtt Lukácsi Katalin hivatalosan is bejelentette indulását a szolnoki polgármesteri címért – írja a 24.hu. Eközben Györfi Mihály, a helyi MSZP elnöke és Galló György, a helyi Jobbik vezetője az ügyészségen tett látogatást, hogy feljelentse a MMM által tolt politikust.

Ahogy korábban a 24.hu nyomán mi is beszámoltunk róla, Szolnokon különösen feszült a helyzet az ellenzéki pártok és Márki-Zay mozgalma között. A cél itt is az lenne, hogy egy jelöltet indítsanak a kormánypártok jelöltjével szemben, ám ennek úgy látszik a vásárhelyi polgármester és az MMM elnökségi tagja, Lukácsi Katalin a legnagyobb gátja.

Elsőként az MSZP-s Radócz Zoltán és a jobbikos Csikós Attila merült fel két lehetséges közös ellenzéki polgármesterjelöltként, majd Csikós felkérte Lukácsi Katalint, a Márki-Zay Péter-féle Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökségi tagját, hogy legyen a mindenki által támogatott jelölt. Emiatt azonban Csikós elvesztette a hitelét a balos pártoknál, és saját pártjával is úgy elmérgesedett a helyzete, hogy májusban leváltották a helyi Jobbik éléről.

A helyi Jobbik hozott egy határozatot, miszerint támogatják Radóczot, ha erre a párt országos elnöksége is rábólint, ám az országos Jobbik a Lukácsi-Csikós-duó mellett áll, mint ahogy a helyi Momentum is.

Jelenleg tehát az a helyzet, írja a 24.hu, hogy az MSZP-s Radócz Zoltánt támogatja az MSZP, a DK, az LMP és a helyi Jobbik, Lukácsi Katalint pedig  a Szolnoki Többség Egyesület, a Jobbik országos elnöksége, a Momentum, a Szolnok Város Fejlődéséért Egyesület, Mindenki Magyarországa Mozgalom képviselője.

Ezzel két egymással teljesen szemben álló ellenzéki oldal alakult a városban, miközben a szavak szintjén az egység a cél, vagyis, hogy egy ellenzéki közös jelölt legyen. Ezt Lukácsi is megfogalmazta a hétfő délelőtti bejelentésen, ahol azt mondta, hogy ő a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökségi tagjaként „a pártok fölött áll”, és össze akarja személyében kovácsolni az ellenzéket. Ám indulását a Momentumon kívül semelyik párt nem támogatja helyben, másrészt Radócz indulása mögé sem akar beállni semmiképp a Momentum, és a Lukácsit támogató országos Jobbik is élesen szembekerült a helyi Jobbikkal.

Természetesen mindkét oldal azzal vádolja a másikat, hogy a rossz jelölt mögé sorakozik fel, aki nem tudja megverni októberben a fideszes polgármestert, Szalay Ferencet. Azt is egymás szemére vetik a felek, hogy hátba szúrásokkal, hatalmi machinációkkal igyekszik a másik elérni, hogy az önkormányzati választás után jó pozíciókat fogjon a városba, és ez fontosabb számára, mint az ellenzéki egység.

A konfliktus egy feljelentésbe torkollott, amit hétfőn délelőtt tettek meg a szolnoki ügyészségen a helyi MSZP-sek és jobbikosok. Az ügy arról szól, hogy melyik oldal nevezheti magát „Szolnoki Többségnek”. Ez az a formáció, ami a közös ellenzéki akciók ernyőszervezetévé vált tavaly.

Lukácsi bejelentésén Ligeti József, aki a Mindenki Magyarországa Mozgalom-féle helyi Kossuth Kör elnöke, a Szolnok Város Fejlődéséért Egyesület vezetője is, és Lukácsi támogatója több papírt is mutatott, amelyek szerint ők jegyezték be a Szolnoki Többség Egyesületet – amelynek Lukácsi az elnöke és Csikós a titkára –, illetve a domaint is ők vásárolták meg.

A Szolnoki Többség Facebook-oldalt viszont a másik oldal kezeli, illetve Györfi elmondta, hogy egy korábbi önkormányzati határozat értelmében ők használhatják a nevet, ugyanezen a néven őket illeti meg az egyesület birtoklása. Ezért tették meg a feljelentésüket.

Hogy mi lesz a döntés a Szolnoki Többség Egyesületről, az a jövő zenéje. De az egészen biztos, hogy két ellenzéki klikk is magának akarja az elnevezést, ami annak a szimbóluma, hogy ki lesz a Fidesz legitim kihívója a városban. Egyelőre nem látszik a konfliktus vége, így a Fidesz legyőzése is távolinak tűnik Szolnokon. – összegez a 24.hu.

Borítókép: 24.hu