Márki-Zay Szentesen

Szombaton Szentesen lázított a Fidesz és a kormány ellen a vásárhelyi polgármester. Azt mondta, ha most ősszel az ellenzéknek sikerül győznie az önkormányzati választáson, akkor összefogással 2022-ben akár kétharmados diadalt is arathat. Hitgyülizett, grezsázott, halálcsillagozott, és elsiratta az ellenzéki médiát.

Rejtőzködő üzemmódban, de gőzerővel folytatja nagypolitikai kampánykörútját Márki-Zay Péter. A belső válsággal küzdő, a balliberális média szerint széthullóban lévő Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke – bár előzetes programismertetőjéből „elegánsan” kifelejtette – szombaton Szentesen tartott mintegy két és fél órás ellenzéki választási fórumot. A vásárhelyi polgármester tehát városa ügyeinek intézése helyett a Jövőnk Szentes néven összeálló, magát civilnek álcázó helyi ellenzéki pártkoalíció, valamint annak jobbikos polgármesterjelöltje, Szabó Zoltán Ferenc mellett kampányolt. Miközben szokásához híven a kormány és a Fidesz ellen uszított.

Így fordulhatott elő, hogy a hol a Balatonon pihenő, hol az ország különféle településein road show-zó politikussal a szentesi Szuperinfóban is találkozhattak a hét végén az érdeklődők…

Márki-Zay Szentesen

A Kurca-parti kampányestjén Márki-Zay az unalomig ismert kliséi, az összefogásmantra, valamint a rossz ízű, burkolt lázározás és a kevésbé közvetett orbánozás között úgy fogalmazott, szerinte a Fidesz mindent ellop, még azt is, ami le van betonozva. Azt állította, a Fidesznek nincs nemzetpolitikája, sem keresztény ideológiája, az egyetlen ideológiája a lopás: „ezt az országot módszeresen magukévá tették, kirabolták”, Európa második legszegényebb és legkorruptabb országává tették. Arra szólította fel a közönséget, szavazzanak Szentesen és minden településen az önkormányzati választáson az ellenzék jelöltjeire, azaz válasszanak mindenhol „korrupcióellenes, hiteles, tisztességes, becsületes” vezetést. Meglátása szerint 2022 most ősszel kezdődik, vagyis ha most ősszel sikerül minél több helyen lebontani a NER-t, akkor 2022-ben jó esély van rá, hogy kétharmados diadalt arasson az egyesült ellenzék. (Saját miniszterelnöki ambícióiról ezúttal diszkréten hallgatott.)

A vásárhelyi polgármester azzal riogatott, szörnyűséges dolgok várnak az országra, ha ez mégsem valósul meg, mert „árulás vagy ostobaság miatt” nem lesz teljes az ellenzéki összefogócska. (Ennek kapcsán ezúttal is elmondta: szerinte minden ellenzéki pártban ott vannak a Fidesz ügynökei…) Például olyan szörnyűségek történhetnek meg, hogy Orbán Viktor kivezeti hazánkat Európai Unióból…

„Akár szeretjük egymást, akár nem, […] de ha mindannyian, tisztességes, becsületes emberek nem fogunk össze, akkor a Fidesz itt fog maradni a nyakunkon, folyamatosan lopni fog, kivezeti Magyarországot az unióból; ha hagyják neki”

– állította.

Márki-Zay azt a vízióját is felvázolta a szentesieknek, hogy a Csillagok háborúja mintájára egyre inkább felépül a Fidesz „halálcsillaga”, mely „sugárlövéssel” kilövi az ellenzéket, aztán korlátlan diktatúrát és uralmat valósíthat majd meg. Egyre kevésbé vannak szabad, független bíróságok, nem létezik ellenzéki média, és a Fidesz az önkormányzatokból is ki akarja szorítani az ellenzéket – írta le a „halálcsillag” elemeit.

„Ma nincs ellenzéki média, nincs ellenzéki óriásplakát-lehetőség”

– fogalmazott egészen sarkosan, arra utalva, hogy megszűnt Simicska Lajos (korábban őt is erősen támogató) médiabirodalma. Szerinte ma nincs ellenzéki tévé, külön kitért az ATV-re, mely „rövid pórázon van tartva, korlátozottan tekinthető ellenzékinek”. Ezt úgy magyarázta, hogy az ATV mögött álló Hit Gyülekezete vezetése jó viszonyt ápol a Fidesszel, bár eléggé ízléstelenül fogalmazva hozzátette:

„ez nem azt jelenti, hogy minden Hitgyüli-tag(sic!) az fideszes lenne”.

Márki-Zay a szentesi fórumon többször támadta Hódmezővásárhely önálló polgármesterjelöltjét, Grezsa Istvánt is. Egy helyütt például kijelentette: a magyarok lakta Kárpátalja fejlesztésével megbízott miniszteri biztost egy éve az ukránok jogosan tiltották ki Ukrajnából, tekintve, hogy

„az ukrán belügyekbe való beavatkozásnak minősítette joggal az ukrán kormány, hogy az ő egyik tartományukat fejlessze egy magyar miniszeri biztos”.

Az MMM elnöke tehát teljes erőbedobással állt bele a szentesi kampányba is. Ezzel együtt ami Márki-Zay kegyeltjeit, a Jövőnk Szentes formációt illeti: a Szentesi Mozaik című helyi sajtótermék Facebook-oldaláról úgy tűnik, a Kurca-parti település lakóit nem sikerült teljes mértékben meggyőzniük a magát civilnek álcázó ellenzéki pártoknak…

Márki-Zay Szentesen

Márki-Zay Szentesen

Márki-Zay Szentesen

Márki-Zay Szentesen

Márki-Zay Szentesen

Márki-Zay Szentesen