Berényi Károly

A tisztaságra, a következetességre és a nyilvánosságra szavakban oly érzékeny vásárhelyi Kossuth-köri elnök több mint egy hónapja nem válaszol a sajtó megkeresésére, és nem nyilatkozik róla, kiktől, mennyi pénzt és milyen célokra gyűjtött össze mozgalmuk az USA-ban.

Az országos balliberális sajtó – Népszava, HVG, ATV – számos tudósításban, riportban számolt be róla az utóbbi hetek során: súlyos belső válság feszíti a Márki-Zay Péter által alapított és elnökölt Mindenki Magyarországa Mozgalmat. A krízis egyik oka, hogy a tagok szerint az ellenzéki alakulat nem működik elég demokratikusan és átláthatóan. A hírek szerint még az elnökség tagjai között is akadtak, akik nem tartották kellőképpen átláthatónak és tisztának az MMM pénzügyeit, gazdálkodását, és értetlenül álltak az előtt, hogy nem tekinthettek bele a bankszámlakivonatba – az országos média szerint többek között ez állhatott Hadházy Ákos, Márki-Zay unokatestvére és egy másik vezetőségi tag, Ábrahám Júlia távozásának hátterében.

A Népszava írta meg: az MMM-nél bizony volt például olyan elnökségi tag, aki szerette volna megnézni az egyesület bankszámlakivonatát, de megtagadták tőle. A HVG úgy folytatta, a mozgalomban sokan rosszallják, hogy a korrupcióüldöző tevékenységéről elhíresült Hadházy nem láthatott bele a gazdálkodásba. Márki-Zay a rá jellemző módon – aligha meglepő – félreértéssel magyarázta ezt a HVG-nek, de a lap hozzátette, egy belső forrása bizony hatalmasat csalódott a szervezetben: „Lehet, hogy én tévedek és túl nagyok voltak az elvárásaim, de az, hogy a szervezet átláthatóan és demokratikusan működjön, mégis egy alapelve volt” – jegyezte meg az informátor.

Maga az alelnökségről lemondó Hadházy sem a HVG-nek, sem az ATV-nek, sem a makói médiának nyilatkozva nem volt hajlandó többet elárulni arról, valóban átláthatatlanok-e a Márki-Zay-mozgalom pénzügyei. „Ebben az MMM tisztségviselőit kellene megkérdezni, én nem vagyok az” – válaszolta ugyanakkor sokatmondóan a Maros-parti városban a politikus, aki egy héttel korábban még alelnöke, azaz vezető tisztségviselője volt az MMM-nek…

Persze e tekintetben sem Hadházy találta fel a spanyolviaszt: a Promenad.hu bő egy hónapja próbálja megkérdezni az MMM országos és vásárhelyi tisztségviselőit a mozgalom pénzügyeiről, de sem Márki-Zay Péter országos elnök, sem Üveges Gábor országos sajtófőnök, újabban elnökségi tag, sem az MMM Kossuth Kör hódmezővásárhelyi elnöke, Berényi Károly nem válaszol hírportálunk korrekt megkeresésére: pontosan mekkora összegű anyagi támogatást, kiktől és milyen célra kapott Márki-Zay és Kész Zoltán az Egyesült Államokban az ellenzéki mozgalom számára…

Berényi Károly

Ez pedig azért lenne különösen fontos, mert igen érzékeny témáról van szó: a hatályos magyar pártfinanszírozási törvény szerint ugyanis pártoknak tilos cégektől, illetve külföldi személyektől vagy szervezetektől bármilyen összeget elfogadni. Feltételezhető tehát, mutattunk rá korábban: Márki-Zay és társai egy kiskaput kereshettek és használhattak ki, amennyiben határozottan pártszerű politikai tevékenységüket egy mozgalom (egyesület) álcája alatt fejthetik ki, azaz „fantompártként” úgy rivalizálhatnak a pártokkal, hogy velük ellentétben külföldi pénzt is bezsebelhetnek, azaz részben külföldi támogatásokból politizálhatnak, illetve működhetnek és kampányolhatnak. (Miközben a nemzeti érdekeket és szuverenitást szem előtt tartó jogalkotó szándéka egyértelműen az volt, hogy a politikai szervezetek tevékenységét ne befolyásolhassák külföldi személyek, szervezetek, érdekek!)

E helyütt jegyezzük meg: ahol minden rendben van, ahol minden tiszta és átlátható, ott nem szoktak titkolózni. Pláne nem olyan szervezetnél, mely a nyilvánosságot, az átláthatóságot és a korrupció legyőzését tűzte zászlajára, legalábbis ami a kommunikációt illeti.

Ha Berényi Károlynak nincs semmi titkolnivalója, akkor érthetetlen, miért hallgat, és miért falaz az MMM pénzügyeit illetően. Vásárhelyről nézve úgy tűnik, a város közéletében újabban nyílt levekkel fellépő, azokon keresztül igét hirdető Berényi doktor a saját házuk táján nem tartja olyan fontosnak a tisztaságot, a nyilvánosságot és az átláthatóságot…

Borítókép: Lokál