Kallai Árpád: egy forinttal sem támogatja a vásárhelyi önkormányzat a kórházat!

„Hazugság, hogy az önkormányzat százmilliókkal és kiemelt figyelemmel támogatja a vásárhelyi kórházat” – jelentette ki Kallai Árpád ma délelőtt a Rádió 7-ben. Az egészségügyi intézmény főigazgatója szerint a városvezetés ismét politikai haszonszerzést kíván folytatni velük kapcsolatban, ami még tovább mélyíti a másfél éve tartó ellentétet a kórház és a település elöljárói között.

A vásárhelyi önkormányzat az egyik hirdetőújságban egy olyan hirdetést tett közzé, ami szerint a város több százmillió forinttal és kiemelt figyelemmel támogatja a kórházat.

Kallai Árpád erre reagált ma a Rádió 7 Közös Nevező című műsorában. Mint elmondta, ez hazugság, és annak a másfél éve tartó hadjáratnak a része, amit a városvezetés az egészségügyi intézmény ellen folytat.

Kallai Árpád: egy forinttal sem támogatja a vásárhelyi önkormányzat a kórházat! 2

A város egy forint támogatást sem nyújt a kórháznak. Szomorú, hogy az önkormányzattal való kapcsolatunk tovább mérgesedik, és ismét politikai haszonszerzésre használnák az intézményt – hangsúlyozta a főigazgató. Kifejtette, támogatás helyett egy vissza nem fizetett tartozásról van szó, ami elengedhetetlen a mindennapi működésükhöz, ezért jótékonyságról nem beszélhetünk a városvezetés részéről.

A kórház melletti ingyenes, kórházi dolgozók és betegek által használt parkoló ugyan valóban a városé, viszont azt az intézménynek adott támogatásként nem lehet számszerűsíteni – hangzott el a műsorban.

Kallai Árpád nem érti, hogy honnan ered a tapintható feszültség a város és a kórház között, ugyanis elmondása szerint semmit nem csinálnak másként, mint a korábbi években, amikor kitűnő volt a kapcsolat a település vezetése és az intézmény között. – A polgármester kórházra tett kijelentései alkalmasak voltak a jó hírnév megsértésére, amit a bíróság jogerősen is megállapított – emlékeztetett a főigazgató.

Ismertette, az ország valamennyi kórháza állami fenntartásba került 2012-ben, azonban a városok rendre keresik a lehetőségeket, hogyan segíthetik a hozzájuk közeli kórházak fejlesztését, körülményeinek javítását. – Hiába változott a fenntartó, a településeket és a kórházakat nem lehet szétválasztani – hívta fel a figyelmet a Közös Nevező vendége, példaként említve, hogy Mindszent és Székkutas is nyújtott már a lehetőségeihez mérten támogatást nekik.

Szó esett a Grezsa István önálló polgármesterjelölt által indított egészségügyi konzultációról is, melynek kapcsán Kallai úgy véli, ez nem olyan mint az önkormányzat hirdetése, ugyanis tényeken és véleményeken alapul.

Kallai Árpád: egy forinttal sem támogatja a vásárhelyi önkormányzat a kórházat! 1

A kérdéssor egyik pontja arra vonatkozik, hogy a fiatal orvosoknak biztosítson-e az önkormányzat lakhatási támogatást. Kallai Árpád szerint ez mindenkinek előnyére válna, ugyanis ha egy pályakezdő orvospár idetelepedik, akkor valószínűleg évtizedekig, vagy akár nyugdíjig itt gyógyítanak majd, ami mind a kórháznak, mind a városnak jó. Erre több módszer is alkalmas lenne: önkormányzati ingatlanokat, vagy letelepedéshez szükséges támogatást kellene biztosítania a városvezetésnek.

A műsor a Rádió 7 telefonos applikációjában elérhető, így aki lemaradt, ott visszahallgathatja a Közös Nevezőt.