Megválasztották a német Ursula von der Leyent az Európai Bizottság új elnökének 2

Orbán Viktor és V4-ek által is támogatott Ursula von der Leyent választotta meg az Európai Parlament többsége a következő öt évre az Európai Bizottság élére. A politikus 383 voksot kapott, míg 327-en ellene voksoltak. Az Európai Bizottság új vezetője keddi jelölti beszédében egyébként azt mondta, az Európai Unióban többet kell tenni az illegális bevándorlás csökkentése érdekében, küzdeni kell a szervezett bűnözői csoportok által működtetett embercsempészet ellen. Leyen megválasztásával Soros álciviljei súlyos vereséget szenvedtek. Ezzel megbukott Manfred Weber és Soros embere, Timmerman is. A döntés kilenc szavazaton múlott, vagyis a Fidesz 13 szavazata nélkül nem választották volna meg Ursula von der Leyent – számolt be az Origo.

Az Európai Parlament többsége az Európai Bizottság élére megválasztotta Ursula von der Leyent. A politikus 383 igen szavazatot kapott, a megválasztásához 374-re volt szükség. 327-en voksoltak a politikus ellen, 22-en tartózkodtak, míg egy szavazólap érvénytelen volt. Összesen 733-an vették fel a szavazólapot a 751 EP-képviselőből.

Ez azt jelenti, hogy a döntés kilenc szavazaton múlott, vagyis a Fidesz 13 szavazata nélkül nem válaszották volna meg Ursula von der Leyent.

A német védelmi tárca vezetője Orbán Viktor és a visegrádi négyek széles körű támogatottságát is élvezte. Von der Leyen megválasztása egyben azt is jelenti, hogy Soros György álciviljei súlyos vereséget szenvedtek.

Maratoni csúcs után érvényesült a visegrádiak akarata

Az uniós miniszterelnökök július 2-án egy maratoni csúcs után döntöttek arról, hogy Ursula von der Leyent támogatják az Európai Bizottság élére. Jelölését a visegrádi négyek (Lengyelország, Magyarország, Csehország és Szlovákia) is támogatták. Ez egyúttal azt is jelentette, hogy

Manfred Weber bukása teljessé vált: bejelentette visszalépését az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltségétől a pártcsalád július 2-i strasbourgi frakcióülésén.

Az Európai Tanács által az Európai Bizottság elnökének jelölt német Ursula von der Leyen az Európai Parlament 2019. július 16-i ülésén beszél az EP strasbourgi üléstermébenFORRÁS: MTI/AP/JEAN-FRANCOIS BADIAS

Jó döntést hoztak, így értékelték uniós állam- és kormányfők a rendkívüli brüsszeli uniós csúcstalálkozót, amelyen döntöttek a főbb uniós intézmények vezetői tisztségének a betöltéséről. Elértük a célunkat, összegezte Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a rendkívüli uniós csúcs eredményét. Kifogásolta viszont azt a korábbi javaslatot, hogy a szociáldemokrata Frans Timmermans legyen a Bizottság elnöke, és azt is, ahogy ez a javaslat megszületett. Ezt azzal indokolta, hogy

Timmermans a szélsőbal radikális jelöltje volt, aki megosztotta volna Európát, és nem tartotta a szavát.

További posztok

A baloldal kapja a kül- és biztonságpolitikai képviselői posztot, itt Josep Borrell spanyol külügyminiszter a befutó. A liberálisoknak az Európai Tanács elnöksége jut – ezt a tisztséget Charles Michel jelenlegi ügyvezető belga miniszterelnök szerezte meg. Franciaország pedig – Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatójának személyében – az Európai Központi Bank elnökségét kapta meg.

Kicsoda Ursula von der Leyen?

Ursula Gertrud von der Leyen 1958-ban született a belga főváros, Brüsszel Ixelles nevű negyedében, ahol az apja, Ernst Albrecht kabinetfőnökként dolgozott az Európai Bizottságnál. 13 évvel később költözött vissza családjával együtt Nyugat-Németországba.

Az evangélikus vallásban nevelték fel. Édesapja a Kereszténydemokrata Unió (CDU) színeiben Alsó-Szászország miniszterelnöke volt 1976 és 1990 között.

Ursula von der Leyen előbb a Göttingeni Egyetemen, majd a London School of Economicson közgazdaságtant hallgatott, később a Hannoveri Egyetemen orvosnak tanult. Először orvosként kezdett el dolgozni. A férje, Heiko von der Leyen orvos-vállalkozó, akivel közösen hét gyerekük született. Ursula Von der Leyen 1990-ben kapcsolódott be a politikába, amikor az apja nyomdokait követve belépett a CDU alsó-szászországi szervezetébe. Végzettségéhez kapcsolódóan a párton belül szociális és egészségpolitikával foglalkozott.

2001-től egy Sehnde nevű kisvárosban volt önkormányzati képviselő. Alsó-Szászország regionális parlamentjébe 2003-ban választották be, majd Christian Wulff (CDU) későbbi német államfő, akkor tartományi miniszterelnök kormányában szociális, nő- és családügyi miniszter lett.

A 2005-ös szövetségi parlamenti választások után lett a német alsóház (Bundestag) tagja, majd ugyanebben az évben kinevezték család-, nő- és ifjúságügyi miniszternek az első Angela Merkel vezette kabinetben.

2009 és 2013 között a második Merkel-kormányban munka- és szociális ügyekért felelős miniszter volt.

Merkel harmadik kabinetjében 2013-tól lett honvédelmi miniszter, az első nő Németországban, aki ezt a tisztséget tölti be. A honvédelmi tárca vezetését a 2018-ban beiktatott kormányban is megtartotta. Érdekességéként megjegyzendő, hogy ő az egyetlen miniszter, aki Merkel valamennyi kormányában tag volt.

Több mint 50 év elteltével, Walter Hallstein óta ő lett az Európai Bizottság első német elnöke. A szintén kereszténydemokrata Walter Hallstein 1958-1967 között vezette az uniós szervet.

Leyen küzdene az illegális migráció ellen

Az Európai Unióban többet kell tenni az illegális bevándorlás csökkentése érdekében, küzdeni kell a szervezett bűnözői csoportok által működtetett embercsempészet ellen, védeni kell a menedékjogot, és támogatni kell a menekülteket például humanitárius folyosók kiépítésével – jelentette ki Ursula von der Leyen jelölti beszédében Strasbourgban.

Von der Leyen az Európai Parlament plenáris ülésén elmondott beszédében aláhúzta: az Európai Uniónak stabil külső határokra van szüksége, de ehhez a migráció szempontjából frontországnak számító, legnagyobb nyomás alatt álló tagállamoknak megfelelő segítséget kell kapniuk.

Szolidaritásra kell törekedni a tagországok között, tisztességes együttműködésre, és fokozni kell az együttműködést a migráció kiinduló és tranzitországaival – mondta.

Meghosszabbíthatják a brit kilépés dátumát

Von der Leyen kiemelte annak fontosságát is, hogy Európa határozottabban lépjen fel a világban egyebek mellett a gazdaság és a biztonságpolitika területén. A döntések mögé pedig minden tagállamnak be kell állnia – hangsúlyozta. A közös védelmi politika egyik legfontosabb eleme a NATO-val folytatott együttműködés, ugyanakkor közös európai védelmi unióra van szükség – közölte.

Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnésére (brexit) vonatkozóan az elnökjelölt aláhúzta, hogy rendezett kilépésre kell törekedni a bizonytalanság, a béke és a stabilitás megőrzése érdekében.

Bizottsági elnökként kész leszek meghosszabbítani a brit kilépés dátumát, ha arra szükség van a jobb megállapodás érdekében. A Egyesült Királyság szövetségesünk marad, barátunk és szoros partnerünk – fogalmazott.

„Számomra a legfontosabb, hogy Európa erős és egységes legyen. Aki Európát gyengíteni, megosztani akarja, meg akarja fosztani az értékeitől, az ellen nagyon keményen fogok harcolni” – jelentette ki Ursula von der Leyen.

Ez a Fidesz-KDNP 3 legfontosabb elvárása

A vitában Deutsch Tamás szólalt fel az Európai Néppárt magyar delegációjának nevében. „Az unió külső határainak megvédésével a bevándorlást meg kell állítani, a szerződésekben rögzített módon a nemzeti identitást tiszteletben kell tartani, és a közép-európai országok uniós támogatási forrásainak mértékét fenn kell tartani” – hívta fel a figyelmet a fideszes EP-képviselő.

A fideszes képviselő kiemelte, hogy az Európai Bizottság új elnöke csak akkor jár el helyesen, ha mindent megtesz az unió külső határainak megvédése érdekében.

A bevándorlást meg kell állítani, és csakis így lehet megállítani. A tömegessé vált illegális migráció súlyosan fenyegeti az európai polgárok biztonságát, a békés hétköznapokat, a hagyományos európai életformánkat. Az Európai Bizottság új elnökétől azt várjuk, hogy ismerje el és támogassa az unió külső határait megvédő országok erőfeszítéseit – fogalmazott a delegációvezető.

Forrás: origo.hu
Fotó: MTI