Ismét sikeres volt az együttműködés 5

A KFOR Harcászati Tartalék Zászlóalj katonái július közepén közös gyakorlaton vettek részt a Nyugati Többnemzeti Harccsoport kijelölt erőivel Decanban.

A „Western Storm” elnevezésű komplex többnemzeti gyakorlat célja a decan-i monostor védelmének begyakorlása volt. Az együttműködés fejlesztése érdekében a gyakorlaton a Nyugati Többnemzeti Harccsoport (Multinational Battle Group – West, MNBG-W) erőinek megerősítéseként a magyar katonák tömegkezelési feladatban vettek részt.

Ismét sikeres volt az együttműködés 6

A valóságos helyzetet szimuláló feladat egy békés demonstrációval kezdődött, de a feszültség tovább fokozódása miatt az MNBG-W erősítést kért. A KFOR Harcászati Tartalék Zászlóalj (KFOR Tactical Reserve Battalion – KTRBN) erői – a légi szállítási képességeket kihasználva – helikopterekkel települtek át a gyakorlat helyszínére.

Ismét sikeres volt az együttműködés 2

A KTRBN magyar katonái sikeresen kezelték a kialakult helyzetet és megfelelően alkalmazták a korábbi felkészítések során begyakorolt tömegkezelési eljárásokat. Az osztrák katonák által játszott „lázongó tömeg” feloszlatása után, a helyszínre érkező olasz harcjármű segítségével – a nehéz akadály felszámolását követően – a KFOR erői a feladatuknak megfelelően biztosították a mozgásszabadságot.

Ismét sikeres volt az együttműködés 3

A gyakorlat sikerességéhez nagyban hozzájárult az MNBG-W és a KTRBN, a KFOR két nagy harcászati alegysége közötti tökéletes együttműködés.

Ismét sikeres volt az együttműködés Ismét sikeres volt az együttműködés 1 Ismét sikeres volt az együttműködés 4 Ismét sikeres volt az együttműködés 7

Szöveg és fotó: Búz Csaba főhadnagy