Elismerő oklevelet kapott a vásárhelyi Pintér István Nyíregyházán 4

Július 7-12. között rendezték meg 47. alkalommal Nyíregyházán a Kárpát-medence legnagyobb honismereti-helytörténeti fórumát, az Országos Honismereti Akadémiát, amelyen a vásárhelyi Pintér István történész munkásságát is elismerték.

Ezt az eseményt a helyi tagszervezettel, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Honismereti Egyesülettel közösen rendezték meg, amelynek a vezetője Dr. Bene János történész-muzeológus. A szervezésben oroszlánrészt vállalt Dr. Rémiás Tibor, a Jósa András Múzeum igazgatója.

Elismerő oklevelet kapott a vásárhelyi Pintér István Nyíregyházán 3

Minden évben más témát választ ki a Honismereti Szövetség. Az idei a nemesség és arisztokrácia hazai történelmi szerepe volt. A nemesség életét országos és helyi szinten is történészek mutatták be. A nyitórendezvényt a Megyeházán tartották.

Elismerő oklevelet kapott a vásárhelyi Pintér István Nyíregyházán 2

Ezen az eseményen adta át Debreczeni-Droppán Béla, a Honismereti Szövetség elnöke és Végső István, a Honismereti Szövetség titkára a Bél Mátyás díjakat, a Honismereti Munkáért Emlékérmeket és a Honismereti Munkáért Emléklapokat. Hódmezővásárhelyről 22 év után Pintér István történész kapott Honismereti Munkáért Emléklapot.

Elismerő oklevelet kapott a vásárhelyi Pintér István Nyíregyházán

A résztvevők tanárok, történészek, helytörténészek, levéltárosok, muzeológusok, könyvtárosok, orvosok voltak. Szinte mindenki foglalkozik valamivel. Az egyik fegyvert gyűjt, a másik kiállítást rendez, a harmadik a településének a történetét kutatja. Olyanok is vannak, akik országos történelmi témákkal is mernek foglalkozni.

Elismerő oklevelet kapott a vásárhelyi Pintér István Nyíregyházán 1

Ebből kifolyólag itt az irigység minimális, nem jellemző a magyar mentalitás, mint ahogy az előbbiek alapján látszik. Minden évben egy napon az adott megyében tanulmányi kirándulásra viszik a résztvevőket, ahol a legérdekesebb kastélyokat, kúriákat, emlékhelyeket mutatják be. Az előadások, a résztvevők, a beszélgetések és a kirándulás szinte minden évben felejthetetlenné teszik ezt a rendezvényt. Egy hétig gyönyörködhettünk Szabolcs-Szatmár-Bereg megye szépségeiben.

Elismerő oklevelet kapott a vásárhelyi Pintér István Nyíregyházán 5

Pintér István történész