Márki-Zay

A polgármester könyvében eléggé megsemmisítő véleményt fogalmaz meg városa közmunkásainak „munkateherbírásáról”: szerinte tudnának többet is dolgozni magasabb bérért, csakhogy nem akarnak, mert a könnyebb megoldást választják. 

Nem is olyan burkoltan lustázza a hódmezővásárhelyi közmunkásokat Kálmán Olgával közös könyvében Márki-Zay Péter. A kötettel tulajdonképpen miniszterelnöknek bejelentkező politikus külön fejezetet szentel a hazai munkaerőpiac helyzetéről alkotott nézeteinek, víziójának, melyben részletesen taglalja a közmunkaprogramot is – itt tér ki a vásárhelyi közmunkásokról szerzett tapasztalataira.

A Szeretemországban Márki-Zay világosan vázolja alapállását. Világlátása szerint „az ember alapvetően lusta és önző, motiválni, anyagilag ösztönözni kell”.

Márki-Zay-könyv

Az „alapvetően lusta és önző” embereket Magyarország polgári kormánya többféle módon igyekszik munkára ösztönözi. E tekintetben Márki-Zay kifejti, a maga részéről a közmunkaprogramot jó megoldásnak tartja, sokkal jobbnak, mint a segélyezést, a balliberálisok kabinetek csodafegyverét.

A polgármester részletesen elemzi Kálmán Olgának, hogyan látja a hódmezővásárhelyi közmunkaprogramot, és mit gondol városa közmunkásairól. Ebben a részben egészen megdöbbentő kijelentéseket, kinyilatkoztatásokat olvashatunk tőle! Márki-Zaynak a könyv alapján bizony finoman szólva is megvan a véleménye a vásárhelyi közmunkásokról, a munkához való hozzáállásukról, és az a legkevésbé sem hízelgő!

„Hódmezővásárhelyen lenne más lehetőség, adott esetben minimálbér fölötti állások is vannak. Rengeteget beszélgetek a város közmunkásaival, és akik közülük láthatóan egészségesek, fiatalok, bírják a munkát, azokat mindig megpróbálom meggyőzni, hogy menjenek el a gyárba dolgozni, sokkal több pénzt kapnának – de nem sikerül rábírnom őket, még kétszer akkora bérért sem hajlandóak feladni a közmunkát” – panaszkodik.

Kálmán Olga természetesen rákérdez, mit mondanak ezek az egészséges, fiatal vásárhelyi közmunkások, miért nem adják fel a közmunkát, ha lenne más, kedvezőbb lehetőségük?

„Mindig mondanak kifogásokat, de az az igazság, hogy egészen más az ő munkateherbírásuk. Igen, mondhatjuk, hogy a könnyebb megoldást választják, hiszen tudnának többet is dolgozni magasabb bérért, csakhogy nem akarnak” – fejti ki a polgármester, aki ezzel kevéssé diszkréten, még kevésbé elegánsan kényelmesnek, lustának minősíti városa közmunkásait.

Márki-Zay-könyv

Márki-Zay-könyv

Márki-Zay megengedően és megértően úgy összegez: „El kell fogadnunk, hogy a társadalomban van egy ilyen réteg, és mindig is lesz.” Őket amúgy – boncolgatja Kálmán Olga felvetésére „valószínűleg a közmunka feltételeinek szigorításával” lehetne megpróbálni eltéríteni attól, hogy „kényelmi alapon” ragadjanak a közmunkában. A polgármester szerint adott esetben ilyen lehetőség lenne, hogy kiesik a közmunkaprogramból, aki nem fogadja el a számára bizonyítottan létező piaci állást, ám e tekintetben is akadnak durva kétségei:

„Sokat beszélgetek ezekkel az emberekkel Hódmezővásárhelyen, és attól tartok, hogy akkor inkább azt választanák, hogy se állás, se közmunka.”

Márki-Zay-könyv

Mindezek után már csak az a kérdés, vajon a közmunkások mennyire megengedőek és megértőek egy olyan politikussal, egy olyan városvezetővel szemben, aki ennyire lenézi őket, akinek ilyen lesújtó a véleménye a „munkateherbírásukról”…

Előzmények:

Márki-Zay egészségügyi „víziója”: a gazdagoknak jobb ellátás jár

Nemzetközi körözést adatna ki Orbán Viktor ellen Márki-Zay

Tizenháromszor költöztek, mégsem lett világutazó – Márki-Zayék amerikai titkainak nyomában

Márki-Zay Péter bejelentkezett miniszterelnöknek