Sahin-Tóth Dezsőné Molnár Edit: az inzulinrezisztencia tíz főből hat embert érint ma Magyarországon

A már Vásárhelyen is dolgozó Molnár Edit már egészen fiatalon, egy családtagja érintettségének köszönhetően találkozott a hormonok okozta, egészségügyi problémákkal, valamint azok mély és komoly jelentőségével, ezen belül is az egyes típusú, tehát az inzulinfüggő diabéteszben küzdők helyzetével.

A váratlan és kellemetlen egészségügyi állapot oka volt az, ami felkeltette az érdeklődését, olyannyira, hogy ezt követően tanulmányait, majd hivatását is erre építette, úgy, hogy ezek napjainkig meghatározzák az életét. Jelenleg ugyanis hormonterapeutaként is dolgozik Hódmezővásárhelyen és Szegeden, választott hivatása pedig a hormonális eltérésekkel és diabétesszel kapcsolatos tanácsadás, ezen állapotok természetes módszerekkel történő karbantartása, valamint az egészségmegőrzés. Arra kértük, avasson be bennünket ezek rejtelmeibe!

Hogyan és minek köszönhetően vált önből hormonterapeuta?

Egészségmegőrzési ismereteimet az SZTE-JGYPK egészségtan tanári szakán szereztem, ahová már célirányosan adtam be jelentkezésemet. Mivel már akkor a cukorbetegség napi szintű gondozásának aktív részese voltam, egy érintett családtagomnak köszönhetően, tisztán beleláttam annak minden nehézségébe, a táplálkozástól kezdve a vércukormérések technikai problémáján át, ezért egyszerűen nem volt kérdés, hogy megfejtsem, hogy a már meglévő, orvosok által előírt terápia mellett mivel támogatható és egészíthető ki ez az egyébként nem túl kellemes egészségügyi állapot egy ember életében. Elkezdtem hát gondolkodni, hogy hogyan tudnánk stabilizálni a szénhidrátanyagcserét, hogyan lehetne a szövődményeket kivédeni, egyáltalán azok kialakulását időben megakadályozni és így tovább.

Ezen kérdésekre a választ pedig a fővárosban, a TEGYE-n kaptam meg, akkor, amikor elvégeztem a természetes gyógymódok terapeuta szakot, majd ezt aztán kibővítettem a hormonterapeuta, illetve a komplementer hormonegyensúly tanácsadói képzéssel. Minek köszönhetően addigi tapasztalataim egy újfajta látásmóddal gazdagodtak. Célom azóta is, hogy minél több ember számára elérhetővé, hozzáférhetővé tegyem ezt a tudást, és hogy a közel három évtizedes gyakorlati megtapasztalásaimmal a hozzám forduló pácienseimet segítsem. Meglátásom szerint sokaknak szükségük van erre, és én készen állok segítségükre lenni, ha megkeresnek. Hiszem, hogy mivel folyamatosan képzem magam, a páciensek mindig a legaktuálisabb ajánlásokat és megoldásokat kapják meg tőlem az egészségmegőrzés és a hormonegyensúly terén.

Sahin-Tóth Dezsőné Molnár Edit: az inzulinrezisztencia tíz főből hat embert érint ma Magyarországon 1

Jelenleg mi tartozik a feladatköreibe?

Először is számomra rendkívül fontos, hogy teljes egészében megismerjem a pácienseimet, mindezt legtöbbször nem csupán az adott problémájukra fókuszálva teszem, hanem figyelembe veszem az előzményeket is, vagyis kiderítem, mi az, amit a családból hoztak magukkal, és ezt követően pedig igyekszem megfogalmaztatni velük, mi az, amit el szeretnének érni az egészségügyi állapotuk tekintetében. Fontos, hogy a beteg az általa meghatározott cél elérésében tevékenyen részt vegyen, hiszen én csak segítem őt egy adott probléma feltárásában, javallatot teszek, és azon dolgozom, hogy megtaláljuk azt a módot, ami elviheti őt a lehető legrövidebb idő alatt a kitűzött célig. A kitűzött cél legtöbbször a hormonális egyensúly helyreállítása. Magát a folyamatot már neki kell végigcsinálnia.

Éppen ezért edukációs tevékenységet folytatok, melynek része egy új, egészségtudatosabb gondolkodásmód kialakítása, vagyis támogatom az egészséges szokások kialakítását. Mivel úgy vélem, és a tapasztalatok is azt mutatják, hogy komoly népegészségügyi problémává nőtte ki magát többek között a diabétesz, és folyamatosan emelkedik az újonnan felfedezettek száma, ezért végtelenül fontos felszólítanunk és megszólítanunk az embereket, ismertetni velük, mindez mivel jár. Ezért az oktatás is ugyanolyan fontos része a munkámnak. Általában egyénre szabott, személyre szóló útmutatásokkal látom el a hozzám fordulókat úgy a táplálkozás, mint a mozgás vagy pedig a stresszoldás terén. Becslések szerint jelenleg az inzulinrezisztencia tíz főből hat embert érint Magyarországon. Ez, mint tudjuk, a későbbiekben kialakuló kettes típusú diabétesz előszobája. Tehát kijelenthetjük, hogy egy olyan civilizációs problémáról beszélünk, amely szorosan összefügg az életmóddal, az elhízással és nem utolsósorban a stresszel. Éppen ezért tartom végtelenül fontosnak, hogy minél többen igénybe vegyék az edukációt.

Nem titok, sőt, hogy jómagam sokkal inkább preferálom a természetes készítményeket, de persze vannak esetek, helyzetek, amikor a bioidentikus készítményeket nincs módomban ajánlani, akkor mindez csak a gyógyszeres terápia kiegészítőjeként lehet jelen, mondjuk egy gyógyteakeverék formájában. Merem hát remélni, hogy az elmúlt 27 év alatt szerzett tapasztalatoknak köszönhetően egy olyan hiánypótló tanácsadói tevékenységet alakítottam ki, amely a beteg útját lerövidítve célirányossá teszi, időt, energiát, pénzt megtakarítva ezzel.

Sahin-Tóth Dezsőné Molnár Edit: az inzulinrezisztencia tíz főből hat embert érint ma Magyarországon 2

Mely szolgáltatások vehetőek igénybe Hódmezővásárhelyen, és melyek Szegeden?

Nnagy örömömre a hódmezővásárhelyi Fontana Egészség Centrum nemrégiben otthont adott a munkám számára, ahol hormonterapeutaként azt remélem, hogy a szegedihez hasonló jó együttműködések segítik majd a hódmezővásárhelyi lakosokat is abban, hogy a számukra is elérhetővé váljon ez a hiánypótló speciális és gyakorlatias szolgáltatásom, a hormonegyensúly-tanácsadás. A szolgáltatásaim igénybevétele kortól, nemtől függetlenül bárki számára adott. Legyen szó hormonegyensúly- vagy életmód-tanácsadásról, állapotfelmérésről, vércukormérésről, testanalízisről, aroma- és fitoterápiáról.

Az előzetes adatfelvételt és testanalízist követően személyre szabottan alakítjuk ki az adott terápiát. Az első lépés mégis a laborvizsgálatokra irányul, hiszen ennek eredménye jelöli ki a további teendőket. Igen színes az a bizonyos paletta egy-egy ilyen konzultáció során, ugyanis ezáltal szerencsére sokszor sok mindenre fény derül, mivel ez egy intim, őszinte és bensőséges helyzet, ahol a páciensek feltárhatják az egyéb helyeken tabuként vagy kínos beszédtémaként meglévő problémákat. Egy-egy ilyen szolgáltatás igénybevétele tapasztalataim szerint mindig mindenkinek megkönnyebbülést és biztonságot nyújt. Én pedig hálás vagyok az embereknek a bizalmukért, igyekszem azt maximálisan megszolgálni, és minden tőlem telhetővel és az ehhez szükséges eszközzel segíteni őket a kibillent egyensúly helyreállításában. A különböző szakemberekkel való együttműködések mind a két településen rendkívül nagy szerepet játszanak.

Ezen szakemberek azok, akik az esetleges fennakadásokban segítségemre vannak, tudásuk és rutinjuk megkérdőjelezhetetlen. Amit külön kiemelnék, hogy a Proaktív Egészségközpont helyet ad az általam létrehozott Help Pontnak, mely cukorbetegeknek nyújt segítséget életmentő eszközeik meghibásodása, elvesztése vagy egyéb gondokba ütközés esetén. Eszközök és információk sokasága áll rendelkezésre a bajba jutottak számára. Ezen eszközök kölcsönadásra is szolgálnak, ez a szolgáltatás ingyenes, hotline vonallal működik 0-24 órában. Megtisztelő volt, hogy a Help Pont létrehozásáért a tavalyi évben Szegeden az Év Embere Díjra jelöltek, és bár a három jelölt közül nem én kaptam meg végül az elismerést, mégis hálás és büszke vagyok, hiszen az, hogy idáig jutottam azáltal, hogy hivatásként a mások megsegítését választottam csodálatos. Ezt pedig csak azoknak köszönhetem, akik engem bíztak meg azzal, hogy segítsek rajtuk.

Sahin-Tóth Dezsőné Molnár Edit: az inzulinrezisztencia tíz főből hat embert érint ma Magyarországon 3

A legtöbb esetben mely hormonális probléma jelentkezik az embereknél?

Az inzulinrezisztencia (IR) elképesztő mértékben van jelen a lakosság körében. Már gyermekeknél is diagnosztizálható, tehát egyre fiatalabb életkorra tolódik a megjelenése. Szoros összefüggésben áll az elhízással, életmóddal, táplálkozással és a stresszel. Az inzulinrezisztencia legsúlyosabb következménye hormonális zavart idéz elő, ez pedig a szénhidrát-anyagcsere kibillenéséhez vezet. Ha konkretizálni akarjuk, akkor a nők esetében peteérési zavart, így meddőséget is okozhat. Emellett jellegzetes még az alma típusú elhízás, vagyis a has körüli zsírpárna jelenléte. De az elhízás önmagában is komoly egészségügyi gond ma az országban. És nem utolsósorban a hölgyeknél a ciszták, myomák megjelenése, a PCOS, klimaxos panaszok és a pajzsmirigypanaszok is előfordulhatnak. A hormonális hátterű megbetegedések számtalanszor szerteágazó tünetegyüttesként jelennek meg, a beteg általában egy-egy tünetével a speciális szakorvosi rendelésen jelenik meg, és csak hosszas idő elteltével derül ki, hogy a sokféle panasz mögött a hormonegyensúly kibillenése áll. Én a tudásom és tapasztalataimat felhasználván rendszerezem ezeket a panaszokat, és az általam feltételezett probléma feltárására törekszem, majd javaslatot teszek a további teendőkre. Mivel minden esetben az objektív, jól mérhető vizsgálati eredmények a kiindulópontok. A későbbi kontrollok során így van lehetőségem összehasonlítani, mennyire sikerült a problémát megoldani. Nem utolsósorban pedig egyben ez egy visszacsatolás is a beteg irányába.

Mennyire vannak tisztában a valós egészségügyi állapotukkal?

Az egészségkultúrát fejleszteni kell. Ez nem csak pénzkérdés. A kézmosás higiénéje, a szűrővizsgálatokon való részvétel, az egészségünk értékének kezelését nem szabad, hogy az anyagiak határozzák meg, inkább a felfogásunk kell, hogy megváltozzon ezzel kapcsolatosan. Ma már szerencsére találkozom felelősen gondolkodó páciensekkel. Új szokásokat kell kialakítani, fejlődni kell és tudatosnak lenni, ez általában nem megy könnyen senkinek. Ezért én mindig nagyra becsülöm azokat, akik eljönnek és tenni akarnak annak érdekében, hogy jobban legyenek, csökkentsék testsúlyukat, vagy akár hajlandóságot mutatnak a teljes életmódváltásra.

Fotó: Gémes Sándor