Márki-Zay Péter

A kormányközeliséggel nehezen vállalható Medián kutatóintézet szerint a nevelési elveiről vallott, a gyermekek testi fenyítését népszerűsítő nyilatkozatai indíthatták el a lejtőn a vásárhelyi polgármestert.

Karácsony Gergely a legnépszerűbb ellenzéki politikus, Gyurcsányné Dobrev Klára és Cseh Katalin az elmúlt hetek legnagyobb nyertese, Márki-Zay Péter pedig az utóbbi időszak legnagyobb politikai vesztese – ezt mutatja az a június 28. és július 2. között végzett országos közvélemény-kutatás, melyet a HVG ismertet.

A finoman szólva sem kormányközeli kutatóintézet, a Medián legújabb méréséről a balliberális HVG azt írja: tavasz óta, vagyis az elmúlt három hónapban a legnagyobb (6 százalékpontos) népszerűség-növekedést Gyurcsányné Dobrev Klára, a DK frissen megválasztott EP-képviselője könyvelheti el, de közel ekkora mértékben (5 százalékpont) nőtt a Momentum listavezetőjének, Cseh Katalinnak a kedveltsége is. Mindkettőjük ismertsége is jelentős mértékben megugrott.

A lista felső harmadát kormánypárti politikusok töltik ki, az első öt helyen Áder János (52 százaléka), Orbán Viktor (48), Szijjártó Péter (43), Varga Mihály (43) és Tarlós István (39) áll. A hatodik helyre futott be a legerősebb ellenzéki: Karácsony Gergely zuglói polgármester népszerűsége az előző felmérés óta 33-ról 37 százalékra nőtt, és az ismertsége is majdnem teljes körű. Karácsony így újra az országosan legnépszerűbb ellenzéki politikus, megfosztva ettől a rangtól Márki-Zay Pétert.

Ő a legutóbbi 34 után most csak 29 pontot ért el, és ezzel a hetedikről a tizenhatodik helyre esett vissza.

„A hódmezővásárhelyi polgármesternek alighanem a nevelési elveiről elmondott, sokat vitatott nyilatkozata árthatott”

– elemez a Medián alapján a HVG.

Ennek kapcsán korábban portálunk is megírta, egy politológus egyenesen úgy fogalmazott: a vásárhelyi politikus odáig jutott ezzel a balhéjával, hogy akár amatörizmusból, akár elhibázott politikai kommunikációs stratégiát követve szólalt meg, „Márki-Zay neve hallatán a gyerekverésre asszociálnak sokan”.

Emellett minden bizonnyal az sem tett jót megítélésének, hogy széthullóban van politikai formációja, a már a HVG szerint is látványosan vergődő Mindenki Magyarországa Mozgalom, melynek vezetését már unokatestvére, Hadházy Ákos is elhagyta, aki szerint az alakulat nem alkalmas politikai céljainak betöltésére, és szervezeti gondokkal is küzd…