Elismeréseket adtak át a Bíróságok napja alkalmából Szegeden 4

Százötven évvel ezelőtt, 1869. július 15-én hirdették ki a bírói hatalom gyakorlásáról szóló 1869. évi IV. törvénycikket. Erre emlékezve lett 2000-ben július 15-e a bírák és igazságügyi alkalmazottak napja. Ebből az alkalomból ünnepséget rendeztek a Szegedi Ítélőtáblán, amelynek keretében három bíró és két igazságügyi alkalmazott is elismerésben részesült. 

A dísztermet megtöltő ítélőtáblai dolgozókat dr. Kiss Gabriella, a Szegedi Ítélőtábla elnöke köszöntötte. Elmondta: a Bíróságok napjához kapcsolódó ünnepséget különböző jutalmak átadásával kötheti össze az ítélőtábla, ezért is különösen örömteli nap ez az itt dolgozók számára.

Elismeréseket adtak át a Bíróságok napja alkalmából Szegeden 2

Ezt követően került sor a Sélley-díjak átadására, amely az ítélőtábla saját alapítású díja. Célja, hogy a Szegedi Ítélőtáblán dolgozók szavazatai alapján elismerést nyerjenek azok a bírók és igazságügyi alkalmazottak, akik kiemelkedő igazságszolgáltatási tevékenységet végeznek, illetve az ítélőtábláért végzett, ítélkezésen kívüli munkájuk példamutató – mondta az elnök asszony. Hozzátette: a díj nem csak erről szól, hanem a tiszteletről, a szeretetről is, mert a jelölés és a szavazás során senki nem tudja a szubjektív érzéseit, szimpátiáját kirekeszteni.

Az idén 7. alkalommal megszavazott, a Szegedi Királyi Ítélőtábla első elnökének emléke előtt is tisztelgő Sélley-díjat dr. Kemenes István, a Szegedi Ítélőtábla Polgári Kollégiumának vezetője, és Juhász József, a táblabíróság informatikai osztályvezetője kapta.

Elismeréseket adtak át a Bíróságok napja alkalmából Szegeden 3

Dr. Kemenes István a József Attila Tudományegyetemen (ma: Szegedi Tudományegyetem) diplomázott sub auspiciis rei publicae kitüntetéses gyűrűs doktorként. 1975-ben a Szegedi Járásbíróságon lett bírósági fogalmazó, később dolgozott bíróként a Makói és a Szegedi Járásbíróságon, valamint a Csongrád Megyei Bíróságon. 1992-től 2002-ig a Csongrád Megyei Bíróság gazdasági, majd 2002-től polgári, gazdasági, közigazgatási kollégiumának vezetője volt, 2003. április 1-jétől a Szegedi Ítélőtábla Polgári Kollégiumvezetői tisztségét tölti be. Bírói ítélkezése idején, sok egyéb mellett, részt vett az új Polgári Törvénykönyv kodifikációjában, tanított a Szegedi Tudományegyetemen, előadott a Magyar Igazságügyi Akadémián, számos cikke, tanulmánya jelent meg szakmai folyóiratokban és könyvekben. Több kitüntetéssel – köztük a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével és a Juhász Andor-díj Arany fokozatával – ismerték el kiemelkedő szakmai munkáját.

Juhász József a Kecskeméti Gépipari és Automatizálási Főiskolán szerzett diplomát, mint okleveles üzemmérnök. 1993-tól a Csongrád Megyei Bíróságon dolgozott rendszergazdaként, 2003 januárja óta a Szegedi Ítélőtábla informatikai osztályát vezeti. Emellett aktív részt vállal a táblabíróság műszaki fejlesztéseiben, a bírósági munka tárgyi feltételeinek biztosításában – emelte ki dr. Kiss Gabriella.

Elismeréseket adtak át a Bíróságok napja alkalmából Szegeden

A Bíróságok napja alkalmából dr. Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke számos bírót és igazságügyi tisztviselőt, köztük három Szegedi Ítélőtáblai dolgozót is elismerésben részesített a bírósági szervezet érdekében végzett kiemelkedő és értékes szakmai tevékenységükért. Emellett a Megtartó Program részeként a bíróságokon eltöltött idő arányában a bírákat és igazságügyi alkalmazottakat pénzjutalomban részesítették. Ennek indokáról a Bíróságok napja alkalmából megfogalmazott levelében az OBH elnöke ezt írta:

„Az elmúlt hét évben a bírósági szervezetrendszer olyan változásokkal szembesült, amelyek a napi működésen túlmutató feladatot is jelentettek a bírák és igazságügyi alkalmazottak számára. Ezek a feladatok mindannyiunktól együttműködést és helytállást kívántak meg, számos kollégánk az ítélkezési tevékenységen túl időt és energiát nem kímélve dolgozott a közösség javára. Közös erőfeszítéseinknek köszönhetően a bírósági szervezet az elmúlt években is kiváló eredményeket ért el, büszkék lehetünk a magyar bíróságok teljesítményére: Európa élvonalába tartozunk.”

A fent leírtak alapján jutalmat vehetett át dr. Szeghő Katalin, a Szegedi Ítélőtábla Polgári Kollégiumának vezetője, Zanóczné dr. Ocskó Erzsébet, a Szegedi Ítélőtábla tanácselnöke és Ördöghné Vörös Ágnes tisztviselő, jegyzőkönyvvezető.

Dr. Szeghő Katalin a József Attila Tudományegyetem summa cum laude minősítéssel végzett, 1984 óta bíró, egyebek mellett dolgozott a Szegedi Városi Bíróság elnökhelyetteseként, volt a Csongrád Megyei Bíróság Polgári, Gazdasági és Közigazgatási Kollégiumának vezetője, 2008-tól a Szegedi Ítélőtáblán tanácselnöke lett, és júliustól dr. Kemenes Istvánt váltja a kollégiumvezetői poszton.

Elismeréseket adtak át a Bíróságok napja alkalmából Szegeden 1

Zanóczné dr. Ocskó Erzsébet szintén summa cum laude minősítéssel szerezte meg diplomáját a József Attila Tudományegyetem jogi karán. 1990-óta dolgozik bíróként, ítélkezett a Kiskunhalasi és a Szegedi Városi Bíróságon, a Csongrád Megyei Bíróságon, 2005-től a Szegedi Ítélőtábla bírója, immár tanácselnöke.

Ördöghné Vörös Ágnes 1990 óta bírósági dolgozó. Előbb a Csongrád Megyei Bíróságon volt előadó, majd 2003-óta a Szegedi Ítélőtábla tisztviselője.

Az ünnepség végén dr. Kiss Gabriella megköszönte az ítélőtáblán dolgozók kiváló munkáját, hozzátéve: hasonló sikereket kíván a 2019-es év bírósági ítélkezési szünetet követő hónapjaira is.