„Hozzám, ül, fekszik, marad” - Kutyaiskola nyílik szombaton Székkutason 1

Örömhírrel tudunk szolgálni a székkutasi és környékbeli  kutyagazdiknak, ugyanis a hétvégén iskola nyílik számukra és négylábú kedvenceiknek a településen. 

A Family Dog Training Center kutyaiskola ötlete még 2018-ban fogalmazódott meg Székkutason, amikor Gulyás Éva a családjával a községbe költözött. – Vásárhelyen már volt kutyaiskolám és én is vezettem azt, ezért megkerestem az itteni önkormányzatot, hogy közös erővel próbáljuk meg rávezetni a gazdikat a felelős állattartásra, melyhez mindenképpen hozzátartozik véleményem szerint a ,,gazdinak engedelmeskedő” kutya is – árulta el lapunknak az okleveles kiképző.

A település vezetése támogatta az elképzelést, és az Erkel Ferenc utcai lovaspályán helyet biztosít az oktatásnak. Gulyás Éva elmondta, az alap engedelmességgel kezdenek az első órákon, amik során a gazdik legalább annyit tanulnak majd, mint a kutyusok. Lépésről lépésre fogják megtanulni, hogyan kell megbízhatóan, minden körülmények között behívni kutyájukat és sok más, a mindennapi életben nagyon hasznos trükköt, feladatot fognak még elsajátítani a kutyaiskolában mind a gazdik, mind az ebek.

„Hozzám, ül, fekszik, marad” - Kutyaiskola nyílik szombaton Székkutason
Ezen a területen kezdődik meg az oktatás.

A felelős állattartás alaplépéseit, a nevelést, a kutyák gondozását, szocializációját  is elsajátíthatják a résztvevők. A kiképző véleménye szerint  ugyanis az uniós szabályoktól a magyar állattartók jelentősen le vannak maradva e tekintetben. – Sokan azt gondolják, hogy megfelelő körülményeket biztosítanak az állataiknak, azonban később kiderül, hogy ez nem így van, illetve a sok engedetlen, gazdájára nem hallgató, nem behívható kutyusok önfejűségéből adódnak balesetek – fejtette ki a szakember, aki akadálypályával is készül a kutya-gazdi párosoknak, hogy minél aktívabban, szórakozva tanuljanak meg együttműködni. Gyermekeknek is lesznek külön órák elméleti és gyakorlati oktatás keretén belül, illetve lehetőség lesz a kölyök kutyák játékos szocializációjára/tanítására kutyaóvoda órákon.

Az iskola július 13-án, szombaton 17 órakor nyitja meg kapuit. A következő alkalmak is mindig szombatra és vasárnapra esnek majd, a társaság igényeitől függően.

A tervek szerint a Family Dog Training Center a község közösségi életében is részt vesz. Ennek apropóján a tagok a nyár végi falunapokon már egy rövid bemutatót tartanak a helyi lakosoknak.

„Hozzám, ül, fekszik, marad” - Kutyaiskola nyílik szombaton Székkutason 3
Fotó: Illusztráció (pixabay.com)

Aki kedvet kapott, hogy csatlakozzon az iskolához, az Gulyás Évánál a 0630/780-86-23-as telefonszámon jelentkezhet.