Vásárhelyi kórház

Grezsa István önálló polgármesterjelölt városi programot indítana a kórház és a helyi egészségügy fejlesztésére. A jelenlegi városvezetés szerint nem az önkormányzat dolga az állami fenntartású kórház finanszírozása. Ön kivel ért egyet – most véleményt mondhat!

Grezsa doktor kérdez. Az önálló polgármesterjelölt a napokban konzultációt indított a vásárhelyi kórház helyzetéről, a vásárhelyi kórház és a város kapcsolatáról. Négy kérdésben kéri a helyi lakosok véleményét, a polgárok a www.grezsa.hu honlapon töltheti ki az íveket.

A címzetes főorvos, egészségügyi szakember Grezsa István – mint Facebook-videójában fogalmaz – nem ért egyet a város mostani vezetésének hozzáállásával, jelesül azzal, hogy miután az állam átvette az egészségügyi intézmények, így a vásárhelyi kórház fenntartását, a városnak innentől kezdve nem kell azzal foglalkoznia: azaz nem kell szerepet vállalnia a kórház anyagi támogatásában, fejlesztésében.

„Szerintem a vásárhelyi kórház folyamatos erkölcsi és anyagi segítségre is szorul, hiszen vásárhelyi emberek gyógyítanak benne vásárhelyi betegeket”

– fogalmazott.

Ez tehát Grezsa doktor személyes véleménye és politikai álláspontja, más kérdés, hogyan gondolkodnak erről a vásárhelyiek. Az önálló jelölt ezért az alábbi kérdést teszi föl:

Egyetért-e Ön azzal, hogy a mindenkori városvezetés rendszeresen támogassa a kórház fejlesztését?

Az egyik lehetőség szerint: „Igen. Mindegy, ki a fenntartó: ez a mi kórházunk!”
A másik opció: „Nem kell. Elég az, amit az állam ad.”

A vásárhelyi polgárok tehát a www.grezsa.hu internetes oldalon fejthetik ki nézetüket.

A Magyar Állam egyébként 2012. január 1-jével vette át a korábban önkormányzati kórházak fenntartását. Nyilván ezzel tudatosan feladatot és terhet vállalt át a helyhatóságoktól, ezért is nehéz kérdés, hogy az egyes települések anyagi lehetőségeikhez mérten hozzájáruljanak-e, és ha igen, milyen mértékben a mégiscsak továbbra is kiemelt helyi intézményüknek számító kórházaik támogatásához. Számos önkormányzat döntött úgy, hogy rendszeres anyagi segítséggel fejezi ki, mennyire fontosnak tartja egészségügyi intézménye színvonalas működését, fejlődését. Nem is kell messzire menni a példákért, csak szemezgetve: Orosháza például évek óta havi 1 millió forinttal támogatja kórházát, Szeged önkormányzata pedig a 2007-es integrációs szerződést követően is évi 100 millió forintos működési támogatást nyújt az egyetem által átvett klinikai központnak.