Alkossunk együtt a Klauzálban

A Hódmezővásárhelyi Klauzál Gábor Általános Iskola az Emberi Erőforrások Minisztériuma a hazai és a határon túli művészeti tehetséggondozó programok támogatására tehetséggondozó pályázatot valósított meg NTP-MŰV-18-0048 azonosító számon – osztotta meg lapunkkal Miklós Anikó.

A 2018. szeptember 1-től 2019. június 30-ig tartó, egy tanéven átívelő, új kezdeményezésű 60 órás, tanórán kívüli, élmény – és alkotásközpontú, komplex tehetséggondozó program részesei lettek. A pályázatban 20 alsós tanuló vett részt. A 2. és 3. osztályosok kreativitásukat bontakoztathatták ki és művészi tehetségüket mutathatták meg a szerda délutánonként tartott foglalkozásokon.

A foglalkozásokon képzőművészettel és iparművészettel ismerkedtek meg sikeresen.
Képzőművészeti foglalkozások célja az volt, hogy a tanulók megismerkedjenek különböző technikákkal, pl. grafika, vízfesték, tempera, pasztell, akvarell.

Alkossunk együtt a Klauzálban 1

Iparművészeti tevékenységek során foglalkoztak az újrahasznosítással, pl. különböző anyagok, textil, fonal, valamint az agyagozással is.

A pályázat része volt még az is, hogy ellátogathattak két vásárhelyi művészhez. Erdélyi Tibor festőművész műhelyében is jártak, ahol megismerkedhettek a festő munkásságával, különböző művészeti technikákkal.

Alkossunk együtt a Klauzálban 2

Ambrus Sándor fazekas mesternél is jártak, ahol megtekintették az alkotásait, a műhelyét. A gyerekek ki is próbálhatták hogyan lesz az agyagból népművészeti tárgy. A tanulók nagyon élvezték, amikor odaülhettek a korongozó géphez, és saját maguk is „készíthettek” valamit.

Vidéki kirándulások is szerepeltek a programban. Jártak Kecskeméten és Szegeden. Kecskeméten ellátogattak a Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhelybe, valamint a Kecskeméti Rajzfilmstúdióba.

Alkossunk együtt a Klauzálban 3

A szegedi nap programjában szerepelt a Szegedi Nemzeti Színház valamint a Móra Ferenc Múzeum meglátogatása.
Tartalmas és mozgalmas volt ez a tehetséggondozó pályázat. A gyerekek sok új ismeretet szereztek a tanév során a pályázatba bevont pedagógusok segítségével, valamint szép alkotások készültek kis kezük által.

Az elkészült alkotásokból a közönség nagy örömére 2019. június 12-én kiállítás is nyílt a Visszhang utcai Olvasókörben.