2020-ra minden tanuló ingyenesen juthat hozzá a tankönyvekhez

Félmillióval több tankönyvet rendeltek az iskolák a szeptemberi tanévkezdésre, az erre fordított költségek 700 millió forinttal csökkentek tavalyhoz képest – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Rétvári Bence közölte, jobban megtalálták a számításaikat az iskolák az új tankönyvjegyzékkel: míg tavaly csaknem 12 millió tankönyvet rendeltek az iskolák tanévkezdésre, addig most 12 millió 503 ezer rendelés érkezett.

Az állam bebizonyította azt is, hogy mindez – a jó minőség mellett – megvalósulhat olcsóbban is, ugyanis a leadott rendelések értéke 700 millió forinttal kisebb, mint az előző évben – ismertette az államtitkár, hozzátéve, hogy 2017-hez képest 1,2 milliárd forinttal kevesebb a teljes “tankönyvköltés”.

A megrendelt tankönyvekből az állami kiadásúak száma 2,5 millióval magasabb, mint 2018-ban – jegyezte meg.

A magánkiadók és ellenzéki politikusok új tankönyvjegyzéket érintő, az elmúlt hónapokban megjelent kijelentéseiről az államtitkár azt mondta, a tankönyvrendelési adatok azt jelzik, mindezek “üres riogatások” voltak.

Rétvári Bence rámutatott: az adatok azt bizonyítják, hogy a magánkiadók “hisztériakeltése” alaptalan volt, valójában profitorientált célok vezették őket.

Az államtitkár kitért arra, hogy a tavalyi jegyzéken még jóval nagyobb arányban szerepeltek a magánkiadók, akiknek az engedélye azóta lejárt, és valószínűleg ez volt az oka a “nagy riadalomnak”.

Bódis József oktatási államtitkár arról beszélt, hogy a tankönyvellátás ingyenessé tétele a folyamat teljessé válásával évente több mint 14 milliárd forinttal csökkenti a családok terheit.

Kitért arra is, egy “nagyon progresszív folyamat” indult el a 2013-14-es tanévbe azzal, hogy megjelentek az ingyenes tankönyvek. A 2020-as tanévtől a köznevelés területén valamennyi oktatási formában minden hivatalos tankönyv ingyenessé válik – hívta fel a figyelmet.

Fotó: Illusztráció