„Kedves Magyarország, a verés nem nevelési módszer!”

A címben szereplő mondat az ATV Heti napló című műsorában hangzott el, melynek témája az volt, hogy a gyermeknevelésbe belefér-e a testi fenyítés. Márki-Zay Péter vásárhelyi polgármester ugyanis nemrég azt mondta: ahhoz, hogy szót fogadjon egy gyermek, néha ez is szükséges.

Nekem mindig nagyon fontos volt, hogy a gyerekek szót fogadjanak, és ilyen szempontból én a testi fenyítésnek is szükségét érzem” – ezt mondta egy rádióműsorban Márki-Zay Péter, ami kapcsán hatalmas botrány robbant ki.

Az ATV legújabb Heti Napló című műsora ezzel foglalkozott, amiből egy összefoglalót az ATV Startban is vetítettek. Vadas János kispapa coach úgy nyilatkozott: „a verés és a testi fenyítés nem nevelési módszer. Mondjuk ki: kedves Magyarország, a verés nem nevelési módszer. Az egy idegállapot, fáradtság, stressz és tehetetlenség megnyilvánulása”.

A műsorban egy hölgy, a negyvenes éveiben járó Judit is megszólalt, akit gyermekkorában a szülei rendszeresen bántalmaztak. – Édesanyám a halála előtt két héttel meg akart ölelni. Én elhárítottam, nem bírtam elviselni a haldokló anyám érintését – mondta Judit, aki szerint nincs különbség a testi fenyítés és bántalmazás között, mivel előbbi az utóbbi része.

Bihari Ádám, a Heti napló riportere azt tapasztalta: meglepő, de nagyon megoszlanak a vélemények a kérdésben. – Az ehhez való hozzáállás azonban folyamatosan változik, egyre többen tartják elfogadhatatlannak a testi fenyítést. 30 vagy 50 évvel ezelőtt viszont még máshogy viszonyultak ehhez az emberek, mint most – árulta el a riporter.

A Heti Napló ennek kapcsán egy szavazást indított. A műsor elején 47-53 százalékon állt az igen-nemek aránya, ami végül 41-59 százalékra módosult.

Az ATV Start videóját ide kattintva tekintheti meg.