Grezsa István elindul Vásárhely polgármesteri címéért 1

Önálló jelöltként harcba száll Grezsa István Hódmezővásárhely polgármesterségéért. Az önkormányzati képviselő, miniszteri biztos ezt ma délután jelentette be a kórháznál.

Grezsa István miniszteri biztos, önkormányzati képviselő, orvos hétfőn a vásárhelyi kórház tőszomszédságában bejelentette, önálló jelöltként elindul Vásárhely polgármesteri székéért. Mint fogalmazott, ezért ezen a helyszínen, mert szeretné felülvizsgálni a város és a kórház közötti kapcsolatokat, hiszen meggyőződése, hogy a városvezetésének kötelessége segíteni a városi kórházat.

Miért döntött az indulás mellett?

– Egyrészt megszólított a szülőföld, másrészt úgy látom, a város rossz irányba halad, az elmúlt másfél évben tapasztalható megosztottság elég véglegesnek tűnik. Úgy érzem, az októberi választás fő kérdése, lesz-e olyan polgármesterjelölt, aki képes a sebeket begyógyítani, és képes békét teremteni, mely minden város fejlesztésének, fejlődésének alapja

– magyarázta.

Grezsa István elindul Vásárhely polgármesteri címéért 5

Úgy folytatta, mindkét egymásnak feszülő tábor és az ingadozó polgárok is egyetértenek abban, hogy rosszul mennek a dolgok Vásárhelyen, a vita kizárólag arról szól, ki az oka. Az egyik fél szerint a háborúskodás oka és kiváltója Márki-Zay Péter polgármester, az ő politikai tevékenysége és politikai stílusa, a másik oldal szerint Lázár János és a Fidesz a felelős.

– Szerintem ez a vita egy terméketlen, sehová sem vezető iszapbirkózás, ezért az elmúlt másfél évet a múltnak tekintem, és a következő három és fél hónapban arról szeretnék beszélni, hogyan lehet a nélkülözhetetlen békét megteremteni

– szögezte le Grezsa István.

Grezsa István elindul Vásárhely polgármesteri címéért 7

És hogy miért éppen most jelentette be jelöltségét?

– Az elmúlt hetek során a helyi közéletben két polgármesterjelölt személye körül folytak találgatások. Az ellenzék jelöltje Márki-Zay Péter, akinél a polgármesteri alkalmasságát illetően merülnek fel kérdések, ezért tekinthető véleményes jelöltnek. A Fidesz pedig Lázár János országgyűlési képviselő jelöltségét javasolta, aki sikeres városvezetőként már bizonyított, a Fidesz elmúlt húsz évének legsikeresebb helyi politikusa. Lázár János a napokban világosan megindokolta, hogy nagy tisztelettel miért nem fogadja el a jelölést: nem akarja ő sem, hogy Vásárhely a két szék között a pad alá essen. Nem teremthetünk olyan helyzetet, hogy győzzön bárki, a vásárhelyi polgárok fele továbbra is vesztesnek érezze magát

– mondta Grezsa István.

Grezsa István elindul Vásárhely polgármesteri címéért 3

Az önálló jelölt kiemelte: az elmúlt másfél évben rengeteg idő, energia és pénz pazarlódott el az iszapbirkózásra, erre nem lehet távlatos városfejlesztési elképzeléseket építeni. Éppen ezért közös nevezőt kell találni Vásárhelyen, ilyen lehet például a város kórháza.

– Mint orvos teljes mértékben átlátom a helyi egészségügyi viszonyokat. Elfogadhatatlannak tartom a jelenlegi városvezetés álláspontját, hogy miután az állam átvette az egészségügyi intézmények működtetését, így a városnak nincs dolga a vásárhelyi kórházzal. Messzemenően nem értek ezzel egyet, hiszen ez a kórház a mi intézményünk, ahová bárki bármikor bekerülhet, és ahol javarészt vásárhelyiek gyógyítanak vásárhelyieket. Vallom, a mindenkori városvezetésnek mindent el kell követnie a kórház fejlesztéséért. Az utolsó csepp volt a pohárban, hogy a jelenlegi városvezetés nemrég lesöpörte azt a kezdeményezésünket, hogy fordítsunk forrásokat a kórház korszerűsítésére az önkormányzat költségvetéséből

– fejtette ki.

Az önálló jelölt ezért konzultációt indít „Grezsa doktor kérdez” címmel, melyet www.grezsa.hu weboldalán, Facebook-oldalán vagy személyesen tölthetnek ki az érdeklődők. Négy egyszerű kérdésben várja a vásárhelyieket álláspontját, véleményét a város és a kórház kapcsolatát illetően. Egyúttal azt ígérte, megválasztása esetén rendszeresen konzultál majd a vásárhelyiekkel a város legfontosabb kérdéseiben, mert – mint mondta – politikai hitvallásának része, hogy a polgártársak véleményét beépítse a városi jövőkép tervezésébe.

Grezsa István elindul Vásárhely polgármesteri címéért 6

Grezsa első kérdése arra irányul, egyetértenek a vásárhelyiek azzal, hogy a mindenkori városvezetésnek rendszeresen támogatnia kell a kórház fejlesztését. Emellett arról érdeklődik, egyetértenek-e azzal, hogy a város pénzén 50 darab kétágyas, fürdőszobás, klimatizált kórtermet alakítsanak ki a kórházban. A harmadik kérdés arra vonatkozik, egyetért-e vele a lakosság, hogy a város támogassa a gyermekosztály felújítását. Végezetül felteszi a kérdést, támogatják-e a vásárhelyiek, hogy a mindenkori városvezetés fiatal orvosokat, szakdolgozókat segítsen letelepedni a városban otthonteremtési támogatással. Ez utóbbi három pont egyfajta kampányígéret is Grezsa részéről, melyeket polgármesterré választása esetén meg kíván valósítani – hangzott el.

Az önálló jelölt úgy összegzett, egyelőre barátai és családtagjai segítik, de várja a pártokon túl magánszemélyek, civil szervezetek, baráti közösségek és vállalkozások támogatását is. Úgy fogalmazott, azért számít erre, mert „összefogásra van szükség, azaz túl kell terjeszkedni a pártkereteken a város normalitásának, békéjének, stabilitásának, kiszámítható jövőképének érdekében”. Grezsa István és a következő hetek, hónapok során bemutatandó jelöltcsapata ezért a kampányban csak a várossal kíván foglalkozni a „Mindenki Vásárhelye” program jegyében.

ÖNÉLETRAJZ:

Dr. Grezsa István

Személyes adatok:
Születési hely, idő: 1962. 08. 05.
Családi állapot: nős, három gyermek, Csaba, Bence és Ferenc apja

Végzettség:
2015: címzetes főorvos
1993: háziorvostan szakorvos
1991: belgyógyász szakorvos
1980-86: általános orvos, Szegedi Tudományegyetem ÁOK
1976-80: Bethlen Gábor Református Gimnázium, Hódmezővásárhely

Nyelvismeret:
Angol középfok

Szakmai pálya:
1991-től: háziorvos (Grezsa és Társa Eü. Bt, Hódmezővásárhely)
1986-91: belgyógyász szakorvos jelölt (Erzsébet Kórház Belgyógyászati
Osztály, Hódmezővásárhely)

Kormányzati munka:
2018-tól: Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének
fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program
koordinálásáért felelős miniszteri biztos (Miniszterelnökség)
2015-2018: Szabolcs-Szatmár Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének
és összehangolt fejlesztési feladatainak kormányzati koordinációjáért
felelős kormánybiztos (Miniszterelnökség)
2014-2018: a határon átnyúló beruházások ellenőrzéséért felelős
miniszteri biztos (Miniszterelnökség)

Közéleti, politikai szerepvállalás
1988. szeptember 3-án alapítótagként részt vesz a II. Lakiteleki
Találkozón, ahol szárnyat bontott a Magyar Demokrata Fórum. A 142. számú
tagkönyv tulajdonosa.
1989-90 között az MDF első országos választmányának tagja.
1989. december 27-én, a romániai forradalomban, az első segélykonvojban
adományokat visz Marosvásárhelyre.
Az MDF párttá alakulását követően, 1990-1993 között az országos elnökség
tagja, a választási győzelmet követően betekintést nyer a szocializmus
hátrahagyott államcsődjébe. Antall József miniszterelnök harcostársa.
2006-2009 között az MDF Csongrád megyei elnöke. A párt politikai
pálfordulása miatt 2009-ben kilép az MDF-ből.
1998-ban hódmezővásárhelyi önkormányzati képviselői mandátumot szerez,
azóta folyamatosan települési képviselő. 1998-ban és 2000-ben az MDF,
2002-ben és 2006-ban a Tiszta Lap Hódmezővásárhelyért Polgári Egyesület
támogatásával indul, 2005-től az egyesület elnöke. A Tiszta Lap 2010-ben
záruló közéleti szerepvállalását követően a Fidesz-KDNP frakció
tagjaként vesz részt az önkormányzati munkában.
A 2004. december 5-i népszavazás kudarcát követően javaslatot tesz arra,
hogy a határon túl élő magyaroknak – kérelmükre – Hódmezővásárhely
Tiszteletbeli Polgára címet adományozzanak. Több mint húszezer határon
túl élő magyar kérte és kapta meg a címet, a programmal Hódmezővásárhely
ismertségét jelentősen növelte a világ magyarsága körében.
2014-től többféle tisztségben segíti a kormány nemzetpolitikai munkáját.
2019 júliusában bejelenti, hogy önálló jelöltként indul Hódmezővásárhely
polgármesteri tisztségéért.
2009 óta nem tagja egyetlen pártnak sem.

Korábban írtuk:

A politikus elmondta, jelen pillanatban még csak a családja és a barátai támogatását tudhatja magáénak, de számít a pártokra, a civil közösségekre és a vállalkozókra is.

Úgy fogalmazott, azért döntött az indulás mellett, mert „megszólította a szülőföld”.  – Túl akarok lépni az elmúlt másfél év politikai iszapbirkózásán – mondta a polgármesterjelölt, akinek célja, hogy Vásárhely újra fejlődési pályára álljon.

A bejelentés helyszíne sem véletlen, ugyanis a vásárhelyi lakosságot egyesítő közös nevezőnek látja az egészségügyi intézményt. Szerinte a mindenkori városvezetésnek kiemelt feladata a kórház fejlesztése és támogatása, ami ügyben konzultációt indít az itt élők körében a honlapján, a www.grezsa.hu-n.

Részletes tudósítás hamarosan!

A sajtótájékoztatót Grezsa István hivatalos Facebook-oldalán is közvetítették:

Fotók: Gémes Sándor