Soros György nyugati támogatással terjeszkedik a Balkánon
Egész Európára kiterjedő hálózata van a European Stability Initiative (ESI) nevű szervezetnek, melynek fő támogatója a Soros György-féle Nyílt Társadalom Alapítvány. A szervezet balkáni tevékenysége már a kezdetektől kiemelt jelentőséggel bírt. A Szerbia-Koszovó párbeszéd előmozdítása és az esetleges területcsere gondolata pedig egy újabb kapcsolódási pontot mutat az ESI, így a Soros-féle elképzelések és Angela Merkel német kancellár között – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.

A European Stability Initiative balkáni tevékenysége a szervezet alapítása óta kiemelt fontosságú a szervezet számára. Már a kétezres évek eleje óta próbál hatást gyakorolni a balkáni országok külpolitikájára. Jelenleg, a térségben felmerülő migrációs kérdések mellett a Nyugat-Balkán a legjelentősebb kutatási területük.

Az ESI egy politikai think tank, amelyet 1999-ben alapított Gerald Knaus, aki az 1970-es évek óta ismert nyugat-európai politikai aktivista. A szervezet deklarált célja a közpolitika befolyásolása. A think tanknek irodái és finanszírozói is vannak szerte a világban: Berlinben, Bécsben, Brüsszelben és Isztambulban. Az ESI legfőbb támogatója pedig a Soros Györgyhöz köthető Open Society Foundations, de kutatásaikra támogatást kapnak az Erste Bank alapítványától, az Erste Stiftungtól és a German Marshall Fundtól is.

Észak-Macedóniában a Soros-hálózat a Nyílt Társadalom Alapítványon keresztül már 1992 óta jelen van. Az országnak évtizedekig stabil jobboldali kormánya volt, a 2014-es választásokon is a jobboldali MRO-DPMNE pártszövetség nyerte a választásokat, Nikola Gruevszki miniszterelnök negyedszerre alakíthatott kormányt. A baloldali ellenzék azonban nem akarta elfogadni a választások eredményét, és Zoran Zaev (az akkor ellenzéki) Macedón Szociáldemokrata Unió (SDSM) vezetője a miniszterelnökre és más vezető kormánypárti politikusokra terhelő hanganyagok nyilvánosságra hozatalával fenyegetőzött. Később pedig a felvételeket nyilvánosságra is hozta, melyekkel a miniszterelnököt lehallgatási botrányba keverte.

Ennek hatására tüntetések és ellentüntetések kezdődtek, amelyek fokozatosan politikai válsághoz vezettek, majd a baloldali SDSM az albán pártok és az albán kisebbség támogatásával átvette az irányítást.Nikola Gruevszki miniszterelnöksége alatt jött létre a „Stop Operation Soros” nevű civil szervezet. Ennek vezetője azt állította, hogy az ellenzéki SDSM pártot 20 éven keresztül kizárólag Soros György támogatta, vagyis a milliárdos spekuláns közvetlenül szólt bele a macedón belpolitikába.
Zoran Zaev, a SDSM elnöke, jelenlegi miniszterelnök egyébként többször is személyesen tárgyalt Soros Györggyel.A European Stability Initiative több szálon is kapcsolatban áll a jelenlegi macedón kormánnyal. Az ESI vezetője pedig személyesen is jó viszonyt ápol a macedón külügyminiszterrel, Nikola Dimitrovval.A szervezetnek nagy szerepe volt a görög-macedón névvita tárgyalásainak és megoldásának előkészítésében is. Az ESI a névvitát 2018-ban lezáró preszpai megállapodás tervezetének elkészítésében is közreműködött, és konkrét javaslatot is tett.
Fotó: V4NA