Saját hazájuk ellen fordultak a 2005-ös londoni merénylet elkövetői

A 2005-ös londoni merénylet elkövetői saját hazájuk ellen fordultak, akik angol állampolgárságú, Nagy-Britanniában született iszlám radikálisok voltak – mondta Georg Spöttle, a Nézőpont Intézet munkatársa az M1-en.

Három pakisztáni, illetve egy jamaicai származású terrorista a londoni metróban robbantott pokolgépeket 2005-ben. A 14 éve ezen a napon történt, – 7/7 elnevezésű – merényletsorozat a második legsúlyosabb volt Nagy-Britannia történetében, Londonban pedig a második világháború óta nem történt ilyen. A robbantásoknak több mint félszáz halálos áldozata és 700 sérültje volt.

Georg Spöttle, a Nézőpont Intézet munkatársa vasárnap az M1-en azt mondta:  saját hazájuk ellen fordultak a 2005-ös londoni merénylet elkövetői, akik angol állampolgárságú, Nagy-Britanniában született iszlám radikálisok voltak.

A szakértő hozzátette: az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat által kiképzett 18 és 30 év közötti fiatalemberek rendezett családban éltek, látszólag beilleszkedtek a társadalomba, egyiküket a merénylet előtt titkosszolgálati információk nyomán őrizetbe vették, ám átvilágítás után elengedték, mert nem találtak elegendő bizonyítékot.

Az ilyen jól felkészített terroristák nemcsak a hatóságok, de még a saját családjuk elől is képesek eltitkolni, mire készülnek – jegyezte meg a szakember.

Azóta az európai nagyvárosok utcaképéhez hozzátartoznak a homokzsákok, betonelemek, állig felfegyverzett katonai járőrök – fogalmazott Georg Spöttle.

Forrás: hirado.hu
Fotó: illusztráció