93 kilós harcsát fogtak a Tiszából 2

Kapitális méretű harcsát akasztott és fárasztott sikeresen partra két szerb horgász a Tisza magyarkanizsai szakaszán – írja a szegedma.hu.

Magyarkanizsán július 3. és 6. között került sor az I. Nyílt Kuttyogató Világkupán a Szerbiai Kuttyogatók Szövetsége és a magyarkanizsai Testvériség Sporthorgász Egyesület szervezésében a Tisza magyarkanizsai szakaszán.

A tiszai forduló első versenynapján az első helyen álló szerb csapat, a Sasa Bajaze-Predrag Radosavljev páros hatalmasra növelte az előnyét a mezőnyben.

A mérlegeléskor egy kisebb harcsa mellett egy igazi “szörnyet” jelentettek be: a hal a hossza 238 centiméter volt, súlya pedig 93 kilogramm!

Csak a miheztartás végett: Magyarországon a rekordlistán a legnagyobb harcsa 113 kilogramm, amit 2010-ben fogtak a Töröcskei horgásztóból.

Az I. Nyílt Kuttyogató Világkupán, amelyen 50 duó vett részt, Szerbia mellett Magyarország is képviseltette magát, ugyanis több csapat érkezett az anyaországból is. A magyarok teljesítményéről és a végeredményről egyelőre nem érkezett hír, viszont a kapitális harcsáról készült több kép is, íme:

93 kilós harcsát fogtak a Tiszából 1 93 kilós harcsát fogtak a Tiszából

A kuttyogatás talán a legősibb halfogó módszereink egyike, a leírások szerint honfoglaló őseink hozták magukkal a tudást a Kárpát-medencébe. A kuttyogatás során a horgász – csónakból – a kuttyogatóval a vizet üti, s közben a kapást figyeli.

A kuttyogatóval keltett hang nem más, mint a fej víz alá rántása közben létrehozott vákuumba visszatoluló víz hangja. A vélemények eltérőek, hogy a hang, amit a kuttyogató kibocsát mit is idéz elő igazából. Egyesek szerint a lakmározó harcsák hangját utánozza, azaz a zsákmány beszippantása során keletkező vákuum keltette hangot/rezgést, s ezzel kelti föl a harcsák érdeklődését. Mások szerint idegesíti/kíváncsivá teszi a harcsákat ez a hang, és arra ösztönzi őket, hogy kövessék azt.

Forrás és képek: szegedma.hu