Így óvjuk bőrünket a nyári időszakban

Dr. Korponyai Csilla bőrgyógyász szakorvos osztotta meg portálunkkal a legfontosabb tudnivalókat, mire is érdemes odafigyelni a nyári napsütésben.

– A túlzott napsugárzás káros hatása rövidtávon a napégés, hosszútávon pedig a bőrdaganatok kialakulása, illetve a bőr öregedése, ráncosodása, pigmentfoltok megjelenése. Az életünk során elszenvedett napsugárzás hatása összeadódik, és ennek következtében alakulnak ki későbbi életkorban a különböző bőrdaganatok – hívta fel a figyelmet dr. Korponyai Csilla. Ezek közül a legveszélyesebb a melanóma (festéksejtes bőrrák), mely  egy nagyon rosszindulatú és  agresszív  daganattípus. Ha korai stádiumban sikerül kiszűrni és minél hamarabb eltávolítani, akkor teljes gyógyulás érhető el – hangsúlyozta a szakorvos, aki továbbá kiemelte, hogy a gyermekkori leégések bizonyítottan és különös mértékben növelik a későbbi melanóma kialakulásának kockázatát.

Mint köztudott, a legintenzívebb UV-sugárzás 11 és 16 óra között van, ekkor érdemes kerülni a napon való hosszabb tartózkodást illetve megfelelő fényvédelmet kell alkalmazni. A fényvédő krémek használat0a mellett javasolt kalapot és UV-szűrős napszemüveget viselni, illetve UV-szűrős ruházatot is beszerezhetünk például a nagyobb sportruházati üzletekben, amely különösen hasznos lehet gyermekeknél, például strandoláskor – fogalmazott a szakorvos.

A fényvédő krémek, vagyis naptejek közül érdemes a széles spektrumú, 30-50 közötti SPF faktorszámú, jó minőségű termékeket választani, melyek az UV-B illetve UV-A sugárzás ellen is védenek, vízállóak illetve a bőrtípusnak megfelelő textúrával rendelkeznek (zsíros krém, könnyen beszívódó tej, spray, stb.).

– Továbbá érdemes figyelembe venni a termék összetételét, miszerint tartalmazhat fizikai és/vagy kémiai fényvédő hatóanyagokat. A gyermekek és érzékeny bőrűek számára a fizikai hatóanyagokat tartalmazó speciális fényvédők használata javasolt, mivel ezek nem szívódnak fel. Felnőttek és normál bőrűek számára a kombinált termékek kedvezőbbek, ezek textúrája kellemesebb – hangsúlyozta dr. Korponyai Csilla.

Hosszabb ideig való napon tartózkodásnál fontos figyelembe venni, hogy megfelelő mennyiségben, bőségesen kell alkalmazni a fényvédő terméket,  illetve kétóránként újra kell kenni, hogy megvalósuljon a megfelelő védőhatás. Megfelelő fényvédelem mellett is le lehet barnulni, csak a napégést kerüljük el – figyelmeztet a szakorvos.

A hétköznapokban is érdemes rutinszerűen fényvédő hatóanyagokat tartalmazó termékeket alkalmazni a napnak kitett területeken (például arc, dekoltázs, kézfejek), ezzel a daganatprevenció mellett meg lehet előzni a ráncok illetve pigmentfoltok kialakulását.

Javasolt évente anyajegyszűrésen, azaz melanómaszűrésen részt venni, illetve önmagunkon valamint családtagjainkon a meglévő anyajegyeket figyelni, illetve az újonnan megjelenő bőrelváltozásokat észrevenni, azaz önvizsgálatot tartani.

Amennyiben szabálytalan színű, szélű, alakú és/vagy aszimmetrikus, illetve megváltozott anyajegyet észlelünk vagy nem gyógyuló sebszerű elváltozást, javasolt bőrgyógyászati szakvizsgálatra jelentkezni – mondta el dr. Korponyai Csilla.

Forrás: makohirado.hu