Probléma akadt a Facebook-nál,

Szerda délutántól akadozott a Facebook és az Instagram szolgáltatása, sokan panaszkodtak arra, hogy nem töltenek be a képek, de több alkalmazásuk is akadozott, valószínűleg szerverhiba miatt.

Viszont az eset rávilágított arra, hogy milyen kis üzeneteket tesz a Facebook néhány képhez. Néhány olyan kép helyén, ami nem töltött be megjelent néhány sor arról, hogy mit tartalmazhat a kép – írja az Independent.

Ezeket a tageket a Facebook mesterséges képfelismerő szoftvere tehette a képekre. Nem jelenik meg minden képnél, és néhány helyen elég hanyag módon csak annyi szerepel, hogy például valószínűleg egy férfi látható a képen, de van ahol minden részletre kiterjedően elemzi a képet a rendszer, és még arról is ír, hogy virágok vannak a fotón, vagy hogy a szabadban készült-e a kép, és volt ahol egyértelműen odaírta, hogy egy esküvőn készült a fotó.

Az már eddig is egyértelmű volt, hogy algoritmusok elemzik a képeket, hiszen már néhány éve nagyon nagy hatékonysággal javasolja, hogy a fotón szereplő arcokat meg lehetne jelölni. Az viszont nem egyértelmű, hogy a rendszerhibának köszönhetően láthatóvá vált tageket mire használja a Facebook, de valószínűleg ezek is abban segítenek, hogy hatékonyabban tudják targetálni a hirdetéseket, bár a jó indulatú (vagy naiv) szakértők szerint ez csak a csökkentlátóknak nyújt lehetőséget, hogy egy segítőprogram fel tudja olvasni, mi van a képen. Az is fontos kérdés, hogy az így megszerzett információkat mennyire tárolják, és mennyire kötik emberekhez, azaz van-e egy konkrét profiljuk arról, hogy az egyes embereknek van-e kisállata, milyen helyekre szeret járni nyaralni, mik a hobbijai, milyen zenekar koncertjeire megy, és még egy rakás olyan információ, amit a képek alapján megtud a felhasználókról- írja a Verge.

HA MÁSRA NEM, ARRA JÓ VOLT EZ A LEÁLLÁS, HOGY MINDENKI SZEMBESÜLJÖN AZZAL, MENNYI MINDENT MEGTUD RÓLUNK A FACEBOOK ÉS AZ INSTAGRAM MÁR CSAK ABBÓL IS, HOGY MILYEN KÉPEKET OSZT MEG MAGÁRÓL.

Forrás: index.hu