Mezőgazdasági gépek és veterán járművek az Emlékparkban

Mezőgazdasági gépgyűjteménnyel gyarapodott az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark. A gépgyűjtemény átadása július 6-án, szombaton lesz. Ezen a napon veteránjárművek találkozójára is várjuk látogatóinkat! Többek között Ford T-Modell Touring, Hofherr traktor és gőzlokomobil is látható lesz.

A skanzenben a 20. század első felére jellemző uradalmi gépszínek mintájára épült, új kiállítóhely is létesült, amelyben megcsodálható a közel 30 darabból álló mezőgazdasági gépgyűjtemény. Az Emlékparkban már korábban látott, restaurált példányok mellett újak is bekerültek a gyűjteménybe. A hiánypótló tárlatban többek között fogatos ekekapa, fagerendelyes mankókerekes ekekapa, hengeres magtisztító (triőr), HSCS szecskavágó, kétsoros kukorica vetőgép, 15 soros vetőgép, Johnston-féle szénagyűjtő gereblye, Hofherr-Schrantz cséplőgép, Fordson F20 HP traktor és gőzlokomobil is látható. A Mezőgazdasági gépgyűjteményt Farkas Sándor, az Agárminisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes adja át.

A Mezőgazdasági gépgyűjtemény elkészülése az Interreg-IPA CBC Magyarország-Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Programhoz kapcsolódó „Élő archívumok – A közös kulturális örökség ereklyéi” (HUSRB/1602/32/0218) c. pályázat keretében, az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósult meg.

Július 6-án, szombaton a veterán járművek is a fókuszba kerülnek. A Maros-parti Veteránjárműveket Kedvelők Sportegyesülete szervezésében 35 jármű vesz részt a találkozón. A felvonuló járművek között megtalálható lesz VW 1200 DeLuxe (1972), Volga, BMW 51/3 Steib 350 oldalkocsival (1951), DKW F8 (1941), Pannonia T1 Duna oldalkocsival, Pannonia TLF Duna oldalkocsival, Trabant 601 kombi, Marusius (épített motorkerékpár, amellyel több díjat is nyertek) vagy Csepel D 125.

Az 1923-as Ford T-Modell Touring veterán gépjármű az USA-ból Kaliforniából származik eredeti papírokkal, az előző tulajdonos családja 1929-ben vásárolta meg az első tulajdonostól. Azóta csak a szükséges javításokat végezték el rajta a működés érdekében, így megmaradt az eredeti patinás állapotában. Tulajdonosa nyugdíjas otthonba került, oda nem vihette a családi járművet, ekkor kénytelen volt eladni. Mikor megtudta, hogy az egykori Ford főmérnök, Galamb József szülővárosába, Makóra kerül egy olyan egyesülethez (a Maros-parti Veteránjárműveket Kedvelők Sportegyesületéhez), amely veterán járművekkel foglalkozik, nagy örömmel adta el és más vevő szóba sem jöhetett.

Program:

10:00               Veteránjárművek folyamatos bemutatása – Skanzen/ Malom előtti terület

11:00               Veterán jármű találkozó megnyitó, köszöntőt mond: Szilágyi László, a Maros-parti Veteránjárműveket Kedvelők Sportegyesülete elnöke és Kertész Péter, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark ügyvezető igazgatója – Skanzen/ Malom előtti terület

13:00              Mezőgazdasági gépgyűjtemény átadása, köszöntőt mond: Kertész Péter, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark ügyvezető igazgatója, a Mezőgazdasági gépgyűjteményt átadja: Farkas Sándor, az Agárminisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes – Mezőgazdasági gépgyűjtemény

13:30              Hofherr traktor bemutató – Skanzen/ Malom előtti terület

14:00              Veterán járművek ügyességi versenye – Skanzen/ Malom előtti terület

15:00              Veterán járművek ügyességi versenyének eredményhirdetése – Skanzen/ Malom előtti terület

Forrás: opusztaszer.hu