1

A változékony időjárás, a csapadékos hónapok nem kedveztek a magyar termőföldeknek. A betakarításra váró, illetve helyenként már betakarított gabonafélék mennyisége és minősége is változó eredményeket mutat. Az aratási munkálatokról és a mezőgazdaság jelenlegi helyzetéről Szél István nyilatkozott a Rádió 7-nek.

A téli és aszályos időszakot némileg pótolta a májusi, illetve júniusi csapadékmennyiség. Ennek ellenére igen változó képet mutat a határ és megoszlanak a gazdák véleményei a termésmennyiségekről. Szél István, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke a Rádió 7-nek elmondta, hogy a gabonáknál sajnos jelentkeztek a különféle gombás betegségek. Hozzátette, hogy a napokban tapasztalható párás, meleg időjárás kedvez mind a kórokozóknak, mind pedig a kártevőknek. Csongrád megyében több száz hektár termőföld víz alatt áll, amely nagyban megnehezíti a gazdák munkáját aratás szempontjából. Ennek következtében nehéz megbecsülni a termésmennyiséget. Az elnök felidézte, hogy június 29-én, Péter-Pál napján kezdődik hagyományosan az aratás, azonban az időjárás végett legalább egy héttel későbbre tolódnak az aratási munkálatok.

Szél István: megpróbáltatások teli az év a mezőgazdaság számára

Június 26-án ülésezett a megyei aratási koordinációs bizottság, ahol szó esett a megyei betakarítási adatokról, a szakmai szervezetek elsődleges becsült adatairól, a betakarított gabona minőségéről, a piaci áráról és a raktározásról is. Szél István elöljáróban elmondta, őszi búzából több mint ötvenezer hektárnyi került elvetésre. Rozsból közel két és fél ezer hektárnyi, repcéből 16.591 hektárt, valamint őszi árpából 15.938 hektárt vetettek el.

Szél István: megpróbáltatások teli az év a mezőgazdaság számára 1

Szél István véleménye szerint a változékony időjárás tekintetében közepes, vagy inkább átlag alatti termésmennyiség várható az idei évben. Ahol már elindult a betakarítás az elmúlt egy hétben, azokon a területeken a gazdák beszámolói alapján 3,5 tonna/hektár az őszi árpa termésátlaga.