1

Három éve nyújtanak ingyenes és anonim jogi szolgáltatást a JOGpontok projektek, amelyek Európai Uniós támogatásból valósulnak meg. Szakképzett jogászok az ország területén összesen 139 településen személyesen, valamint a honlapon és telefonon személyre szabott tanácsadással és jogi felvilágosítással, iratmintákkal segítik munkajogi, cégjogi, társadalombiztosítási és adójogi problémájában.

A projekt fő célja az információszolgáltatás és tanácsadás, nyilatkozta lapunknak Sugár Tamás ügyvédjelölt, aki a szegedi Hajdú Ügyvédi Irodát erősíti. Ugyanakkor nagyon fontos, hogy jogi kérdésekben szakszerű és személyre szabott tanácsadásban részesüljön mindenki. Ő maga Hódmezővásárhelyen és Szentesen nyújt ingyenes jogi tanácsokat a lakosoknak. Kiemelte, a jogsegély-szolgáltatás teljesen díjtalan és anonim.

 1

A JOGPont keretében a jogi szolgáltatást igénybe vevő ügyfeleket semmiféle rejtett költség nem terheli, személyes adatait nem kérik el. Teljes mértékben jogi tanács kérhető a központokban, de peres eljárást és okiratok készítését nem vállalják. Kifejtette, hogy az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a településeken és azok vonzáskörzetében növekvő tendenciát mutatnak a számok, és egyre nagyobb igény van az ingyenes jogi tanácsadásra. Egyre több ügyfél keresi fel a központot végrehajtási eljárás, öröklési jog, családi jog valamint egyéb más ügyekben.

 1

Hajdú István ügyvéd részletesen kifejtette, hogy milyen csoporthoz tartozik a JOGpont. Az Általános Fogyasztási Szövetkezetek és Kereskedelmi Társaságok Országos Szövetsége – ÁFEOSZ-COOP Szövetség – 1990-ben – a SZÖVOSZ jogutódjaként – alakult meg. A szervezet alapvető célja – munkaadói érdekképviseletként – a kizárólagosan magyar tulajdonban álló szövetkezeti alapú kereskedelmi lánchoz, a COOP Csoporthoz, tartozó több mint 1000 vállalkozás érdekképviselete.

Hozzáfűzte, a Szövetség életében fontos szerepet tölt be az ingyenes jogsegélyszolgálat kiépítése és működtetése, melyet Európai Uniós pályázat keretében lát el. 2009-től kezdve három konstrukció keretében valósultak meg a projektek: Jogpont Hálózat, JOGPONT+ és a kisebb településeket megcélzó JOGPONT+ Mini néven, munkavállalói és munkáltatói érdekképviseleti szervezetek révén. Úgy tapasztalja, hogy az ügyfelek évről évre igénylik a szolgáltatást, az általános ügyektől kezdve, egészen a komoly és átfogó tanácsadást igénylő jogi kérdésekig. Hódmezővásárhelyen különösen igényli a lakosság a szolgáltatást. Természetesen olyan eset is előfordul, amikor egy alkalommal nem lehet megoldani a problémát, ezért időpontegyeztetést követően lehet folytatni az ügymenetet.

Az ügyvéd részletesen kifejtette komplett bejelentkezést és ügymenetet. A JOGpont honlapján található telefonszámon fölveszi az ügyfél a kapcsolatot a jogi képviselőkkel. Előzetesen időpontot egyeztetnek, valamint vázolják a problémájukat. Arra kérik az érdeklődőket, az üggyel kapcsolatos okiratok vigyék magukkal, a könnyebb átláthatóság érdekében. Miután a szakemberek áttekintették az iratokat, egy általános tájékoztatást nyújtanak az ügyfeleknek, valamint elmondják azt is, hogy milyen egyéb intézkedések szükségesek a pozitív kimenet érdekében. Hajdú István hangsúlyozta, hogy kizárólag jogi tanácsadásra szól, nem pedig jogi képviseltre. Fontosnak tartja, hogy az ügyvéd felelőssége, hogy az ügyfél okiratainak áttekintése utána tanácsot adjon, vajon érdemes-e akár bírósághoz fordulni az adott ügyben.

Összességében a JOGpont egy rendkívül hasznos szolgáltatás, teljes mértékben pénztárcakímélő, mivel ingyenes. A lakosság körében évről évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Segítséget nyújt mindazok számára, akik eltévedtek a jogi ügyek útvesztőjében, és még véletlenül sem szeretnék, ha a Minotaurusz (mely megtestesíti a súlyos anyagi következményeket, lelki problémákat és bizonytalanságot) hirtelen felbukkanna a labirintusban.

Hajdú István és Sugár Tamás Hódmezővásárhelyen a Hódmezővásárhely, a Zrínyi utca 7. száma alatt, a hónap 1-2. szerdáján 08.00-11.00-ig, valamint a hónap 3-4. szerdáján 16.00-19.00-ig várja a kedves ügyfeleket ingyenese jogi tanácsadással.

További információkat, elérhetőségeket ITT talál.