Komoly erők csaptak össze a medencében – ilyen volt az I. Vásárhelyi Medencés Sárkányhajó 2

A Szeretem Vásárhelyt Egyesület szervezésében, szombat délután egy nem mindennapi megmérettetésre került sor a városi strandon.

Június 28-án vette kezdetét a háromnapos, programokkal teli Zsüffland Hód-Vízilabda Fesztivál, amihez a Szeretem Vásárhelyt Egyesület is csatlakozott. Az egyesület a szombati napot töltötte meg plusz tartalommal: 11 órától vízi játékok, majd 14 órától az I. Vásárhelyi Medencés Sárkányhajó Bajnokság került megrendezésre.

Komoly erők csaptak össze a medencében – ilyen volt az I. Vásárhelyi Medencés Sárkányhajó

Juhász Tünde, az egyesület alapító tagja elmondta, a sárkányhajó egy nagyon speciális vízi jármű, tizenkét méter hosszú, és összesen 20 férőhely van benne. „Ilyen még nem volt Hódmezővásárhelyen, hogy a nyitott medencék közül a középsőbe kerül behelyezésre ez a hajó” – tette hozzá.

Kifejtette, a mostani megmérettetés egy fordított kötélhúzás: két hat fős csapat ül egymással szembe, és egymással szemben eveznek. Az erősebb képes az ellentétes irányba tolni a másikat. Itt nem a távolság, hanem a kimozdítás a fontos.

Komoly erők csaptak össze a medencében – ilyen volt az I. Vásárhelyi Medencés Sárkányhajó 1

A Szegedi Sárkányhajó Egyesület biztosította a nem mindennapi hajót, a tagok bemutatták a helyes evezési technikát, valamint tanácsokkal segítették a laikusokat.

Az eseményre világbajnokok is érkeztek: Farkas Gábor, Dombi Miklós és Bán Zoltán is megmutatta tudását. Az első körben, ami videónkon is látható, a Szegedi Sárkányhajó Egyesület csapatával küzdöttek meg.

Komoly erők csaptak össze a medencében – ilyen volt az I. Vásárhelyi Medencés Sárkányhajó 3

Sokan elképzelni sem tudták, hogy hogyan működik ez a sport, de nagy érdeklődéssel figyelték a versengő csapatokat. Juhász Tünde a kezdés előtt még elárulta, bízik abban, hogy ennek a rendezvénynek még lesz folytatása. „Mind az evezősport, mind a sárkányhajózás nagyon komoly múlttal és táborral bír a szomszédos városban, Szeged városában. Azt gondolom, hogy miután a vásárhelyiek is nagyon szeretik a vizes sportokat, ezért mindenképpen érdemes ezt népszerűsíteni.”

Forrás: vasarhely24.com