Lukácsi Katalin

Lukácsi Katalin elnökségi tag (a nyitóképen balra) kínos magyarázkodásba és maszatolásba menekült, mikor arról faggatták, mit szól hozzá, hogy az új ellenzéki szervezet elnöke a gyermekek testi fenyítését népszerűsíti a nevelésben.

„Márki-Zay Péter nem mint az MMM elnöke, hanem mint családapa nyilatkozott, magánemberként mondta el a véleményét”

arról, hogy a testi fenyítést (így például a nyitott kézfejjel történő ütést) is lehetővé tevő kanadai gyermekvédelmi szabályzást jobbnak tartja a szerinte túl szigorú magyarnál – ezt Lukácsi Katalin elnökségi tag préselte ki magából pénteken a Mandiner.hu-nak. Hozzáfűzte még,

„ez egy gyermeknevelési, szakmai kérdés, amiben nem tudok állást foglalni, és nem is lenne korrekt. Majd akkor nyilvánulhatok meg a kérdésben, ha lesz gyerekem.”

Mindez egyértelműen arra utal, hogy az országos balliberális média, jogászok és gyermekvédelmi szakemberek által össztűz alá vett

Márki-Zay a gyermekek testi fenyítését népszerűsítő álláspontja saját mozgalma számára is kínos, mi több: vállalhatatlan.

Lukácsi ugyanis a fenti nyilatkozattal

megpróbálta elhatárolni az ellenzéki erők összefogásának katalizátoraként meghatározott Mindenki Magyarországa Mozgalmat a saját elnökének álláspontjától.

Nincs azonban másról szó, mint kétségbeesett magyarázkodásról és gyenge maszatolásról, hiszen Márki-Zay nyilvánvalóan annak tudatában folytatja nyilvános közszerepléseit, teszi sajtónyilatkozatait és közösségi bejegyezéseit napról napra, hogy saját magát egyfajta ellenzéki megmondóemberként, összellenzéki vezérként, lehetséges miniszterelnök-jelöltként értelmezi. Ily módon amikor a hatályos, 2005 óta érvényben lévő MAGYAR JOGSZABÁLYOKKAL SZEMBEN a gyermekek TÖRVÉNYILEG TILTOTT, súlyos fizikai és érzelmi veszélyekkel járó testi fenyítését propagálja, arról robbant ki társadalmi vitát, akkor azt nyilvánvalóan nem mint egy átlagos családapa, magánember, hanem mint felelős, de inkább: felelőtlen közszereplő, vezető ellenzéki országos politikus és mint az MMM elnöke teszi.

Ráadásul az MMM maga is megosztotta hivatalos oldalán Márki-Zay elnök azon posztját, melyben leszögezi: fenntartja azon álláspontját, hogy „a magyar szabályozással szemben a kanadait helyesebbnek tartom, az ugyanis nem utasítja el a testi fenyítést a gyermeknevelésben”. Ez is arra utal, a mozgalom tisztában volt és van vele, hogy vezetőjének nyilatkozata, véleménye nem egy magánember gondolata, annál sokkal komolyabb társadalmi súlyt képvisel.

MMM

Nyilatkozatának és magyarázkodásainak árnyéka pedig szervezetére is rávetül, mely menekülne a kellemetlen tehertől.

Pikáns adalék: az interjú későbbi részében Lukácsi Katalin elismeri, hibázott, mikor nem is oly régen a hírhedt antiszemita bukott érpataki polgármesterrel pózolt, mert „elfeledkeztem róla, hogy minden tettemet politikusként értelmezik”. Már csak azért is nehezen védhető, hogy Márki-Zay fenti agymenéseinek egyszerű „családapai, magánemberi” keretet igyekszik hazudni.

A Mandiner egyébként azzal is szembesíti a zavarodott Lukácsit, hogy 2015-ben azt írta a közösségi oldalára: a gyermekeknek adott szülői „sallereket” „nem szeretné katolikus védjeggyé tenni”. Fel is teszik neki a kérdést: „Mikor változott meg a véleménye a kérdésben?” Mire a frappáns válasz: „Húha, nem emlékszem a kontextusra”…

Majd – bár az interjú közben nem született gyermeke – hirtelen mégis állást próbál foglalni. Még vállalhatatlanabbá téve a vállalhatatlant így igyekszik mosdatni Márki-Zayt: „Én azt az álláspontot képviselem a közéletben is, hogy törekedni kell az erőszakmentességre, de teljesen elfogadom, hogy Márki-Zay a kanadai szabályozásokra hivatkozott, hiszen élt is Kanadában és foglalkozott ott a gyermeknevelési szabályokkal, és bizonyára rálát, hogy mi van ott. Ő erre hivatkozott, és ha ez egy létező modell, akkor nem ellenzem, tehát elfogadom, hogy van olyan iskola, ezek szerint a kanadai, amibe ez belefér. […] én hiszek abban a pedagógiai módszerben, ami tud értékes, okos, ügyes gyermekeket nevelni erőszakmentes úton is. De nem akarom megbélyegezni azokat a szülőket sem, akik esetleg szigorúbban nevelik a gyermekeiket…”

Fotók: Márki-Zay Péter és az MMM Facebook-oldala