Még az idén megépítik a vágányokat a tram-train nagyvasúti vonalán 1

Mutatjuk, hol tartanak a Hódmezővásárhely és Szeged között épülő villamosvasút munkálatai a két város között.

A Szeged – Hódmezővásárhely, valamint a Szentes – Hódmezővásárhely között tavaly augusztus óta járnak a vonatok. A Hódmezővásárhelyi Népkert és Algyő közötti szakaszon is befejeződött a pályaépítés, így a MOL Nyrt. algyői telepének vasúti kiszolgálása november óra megoldott.

Szeged-Rókus és Algyő állomások között a vasúti pályát tavaly év végén elbontották. A közúti közlekedés zavartalan lefolyása érdekében az útátjárók eredeti állapotban történő fennhagyása mellett zajlanak a munkálatok. Korlátozások időszakosan a munkák ütemezésének megfelelően várhatók.

Elsőként 2019. július 15. és 2019. augusztus 13. között zárják le teljes szélességben Szegeden a Sándorfalvi út és a Szeged-Békéscsaba vasútvonal keresztezésében található útátjárót. A lezárás ideje alatt a kivitelezést végző Vállalkozó vágánybontási-, alépítményi-, majd felépítményi, valamint vágányszabályozási és útépítési munkákat is végez.

Cseri Tamás: ha megépül a Tram-Train, Vásárhely és Szeged között végre nem lesz távolság [x]

A gépjárművezetők számára ez idő alatt az M43-as autópálya érintett szakaszát (8. /Szeged észak, Sándorfalva/ és a 11. /Hódmezővásárhely, Szeged-Felsőváros/ kilóméterszelvények között) jelölik ki kerülőútként.

Ezt követően újabb korlátozásra kell számítani, hasonló munkavégzés miatt 2019. augusztus 14. és 2019. augusztus 30. között. Ekkor Szegeden teljes szélességben lezárják a Vértói út és a Szeged-Békéscsaba vasútvonal keresztezésében található útátjárót.

A gépjárművezetők az 5. számú főútról a Napos úton keresztül vezető szakaszt használhatják kerülőútként.

A vállalkozó különös figyelmet fordít a lakossági igényekre, ezért a környékbeliek közlekedésének megkönnyítése érdekében az átjáró területén a gyalogos- és kerékpáros forgalmat az építési időszak alatt is biztosítja.

Szeged-Rókus–Algyő állomásközben, valamint az Algyő–Hódmezővásárhelyi-Népkert állomások között szakaszosan létesülő második vágányoknál jelenleg töltésszélesítési, padkafeltöltési, vízépítési, padkarendezési, valamint tuskózási, kitérő építési, ET-hegesztési, kisgépes vágányépítési munkák zajlanak. A kivitelezéssel megbízott vállalkozó ezzel párhuzamosan a biztosítóberendezési előkészítő, kábelalépítmény építési tevékenységeit is megkezdte, ami mellett sor kerül az útátjárók karbantartására is.

Cseri Tamás: ha megépül a Tram-Train, Vásárhely és Szeged között végre nem lesz távolság [x] 1

A projekt kivitelezéséhez kapcsolódó vágányépítési munkák várhatóan idén befejeződhetnek, azonban a további munkák (pl. a nagyvasút – városi vasút közötti átmeneti szakaszon a biztosítóberendezés telepítése és üzembehelyezése) végzése 2020 első felében tervezett. A pályaépítés befejezését követően, várhatóan december közepétől állhat helyre a nagyvasúti közlekedés, addig vonatpótló autóbuszok szállítják a Szeged és Hódmezővásárhely között közlekedőket.

A nagyvasúti munkák komplett befejezése 2020-ban tervezett, ezért jövő ősztől kezdődhet meg a járművek tesztelése.