Kiutálják az MSZP-ből Szanyi Tibort?

Felfüggesztette az MSZP-ben lévő tagságát Szanyi Tibornak a párt országos elnöksége – tette közzé az Origo.hu.

A testület azért hozta meg ezt a döntést, mert szerintük Szanyi az európai parlamenti és a budapesti előválasztási kampány időszakában tanúsított, a párt megítélését nyilatkozataival, cselekedeteivel hátrányosan befolyásoló magatartást folytatott. Szanyi korábban több nyílt levélben élesen bírálta a szocialista pártvezetést.

Az európai parlamenti és a budapesti előválasztási kampány időszakában tanúsított, a párt megítélését nyilatkozataival, cselekedeteivel hátrányosan befolyásoló magatartása miatt Szanyi Tibor és Fekete Zoltán Pest megyei elnök tagsági viszonyát az Országos Elnökség – az Alapszabály vonatkozó részeit alkalmazva, egyhangú döntéssel – az Országos Etikai és Fegyelmi Ügyek Tanácsa előtt most meginduló fegyelmi eljárás időtartamára felfüggesztette – minderről az MSZP országos elnöksége tájékoztatott. Mindez azt jelenti, hogy a fegyelmi bizottság döntéséig Szanyi Tibor nem vehet részt a párt munkájában.

A mostani elnökségi döntésben nagy szerepe lehetett annak, hogy Szanyi az MSZP összeomlásának valamennyi felelőséről páratlan keménységgel tálalt ki. Szanyi szerint az MSZP EP-kudarcához vezető út a Tóth Bertalan elnökké választását eredményező 2018-as MSZP-kongresszust követő elnökségi ülésen kezdődött, amikor a frissen megválasztott Tóth Bertalan közölte az elnökség tagjaival, hogy Ujhelyi Istvánt bízza meg ügyvivőként az EP-választás előkészítésével, majd az ezt követő elnökségi ülésen újabb ügyvivőket nevezett ki, ahogy Szanyi fogalmazott: „nagyszerű fizetésekkel”, zömmel az elnökség, részben az országgyűlési frakció tagjai közül.

Szanyi szerint „ez volt az első lépés a megválasztott vezetők megosztása során, hiszen lettek, akik az elnök utasítási rendszerébe kerültek, a többiek számára pedig az ellényegtelenítés maradt”, és maguk az elnökségi ülések is egyre inkább formálisakká váltak, miközben mind Szanyival, mind Mesterházy Attilával szemben megfogalmazódtak a kizárásukra vonatkozó indítványok.

Forrás: origo.hu
Fotó: Archív