Márki-Zay Péter és Kálmán Olga

Gyurcsány Ferenc főpolgármester-jelöltje látványosan bedurcizott előválasztási zakózását követően. Mondjuk ki Egyenesen: a Márki-Zayt miniszterelnöknek álmodó Kálmán Olgát alaposan beárazták a budapestiek, ami a DK-elnök és a vásárhelyi polgármester számára is kijózanító pofon. A celeb politikus már menekülne is Kálmán mellől…

A Demokratikus Koalíció EP-választási lufija kipukkanni látszik – így értékelte budapesti előválasztás végeredményét Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezetője az InfoRádiónak. Az elemző kiemelte, Gyurcsényné Dobrev Klára jelölte eredetileg a főpolgármester-jelölti harcba Kálmán Olgát, de Gyurcsány Ferenc is beállít mögé, így indirekt mód mindketten leszerepeltek. A szakember szerint óvatosan kell fogalmazni abban, hogy Karácsony Gergely győzött-e az ellenzéki előválasztáson, mert valójában sokkal inkább Gyurcsány Ferenc és Kálmán Olga veszített.

Mondjuk ki Egyenesen: vesztes lett egyébként Márki-Zay Péter is, aki nem is oly közvetlen módon, Kálmán Olgával közösen írt – a vásárhelyi polgármestert Orbán-buktató leendő miniszterelnöknek álmodókönyvének fővárosi bemutatójával szállt be Gyurcsányék kegyeltje mellett az előválasztási kampányba. Róla is ítéletet mondtak a budapestiek, nem kértek tehát az MMM-elnök önjelölt ellenzéki megmondóember budapesti kéretlen korteskedéséből. (Érezheti ezt Márki-Zay is, mert amekkora lendülettel pózolt pár hete Kálmán Olgával, és bókolt neki, legalább akkora sebességgel sasszézna most el mellőle, és kapaszkodna a győztes nyakába. Hogy a klasszikus rajzfilmet idézzük: „Én szeretem Önt, Mr. Karácsony”…)

Visszatérve Mráz Ágoston Sámuel véleményére, a politológus rámutatott, nem Karácsony Gergely teljesítményét, hanem az ellenjelölés kudarcát kell kiemelni, és ezt azzal indokolta, hogy „egyrészt Gyurcsány Ferenc tartósan Magyarország legnépszerűtlenebb közszereplője. (…) De Kálmán Olga teljesítménye is szuboptimális volt, ahogy diplomatikusan lehet fogalmazni”.

A Nézőpont Csoport vezetője rámutatott: Kálmán Olga jelölésének mikéntje is „hazugságban fogant”, hiszen áprilisban maga közölte, hogy nem kíván főpolgármester lenni, de arra sem adott világos választ, miért gondolta meg magát. A kampányban aztán kiderült, hogy nincs víziója, hogy mit akar a fővárossal tenni, menet közben alkotott meg egy programot, ez is csökkentette a hitelességét. (Érdekesség, veresége miatt aztán látványosan bedurcizott, az eredményhirdetésen sem vett részt.)

Az elemző végül arra is kitért, Gyurcsány Ferenc ugyan támogatásáról biztosította Karácsony Gergelyt, ám az igazi kérdés most az, hogy mennyire lesz tartós a felajánlás, hiszen nemrég mondvacsinált okkal már kihátrált mögüle. Például arról beszélt, Karácsony mögül elfogyott az erő, a budapestiek támogatása…

Gyurcsányék most töprenghetnek rajta, hol rontották el – ezt már Galló Béla politológus jegyezte meg a Mozgástér blogon.

„Alighanem ott, hogy az EP-választás svungjával Gyurcsány rögtön az MSZP-t is befalta volna, nem volt türelme kivárni, hogy tovább gyorsuljon az erózió. Nem tudta, de tette: azzal hozta fel a szocikat, hogy benyomta a színpadra Kálmán amazont, s lebecsülte Karácsonyt. Márpedig aki lebecsüli az ellenfelet, az gyakran veszít. Karácsony mögött összeállt a maradék pártfalanx, vagy legalábbis egy része, megértették, hogy ha Kálmán befalja Karácsonyt, ők is hamar lecsúszhatnak Gyurcsány korgó bendőjébe. Bebizonyosodott, hogy a képernyős muszklit nem olyan egyszerű politikai izomzatra váltani” – mutatott rá az elemző Márki-Zay Péter szerzőtársa és ellenzéki szövetségese padlózásának okaira.

Ami pedig a folytatást illeti, Galló Béla szerint a balliberális roncsderbinek és marakodásnak folytatódnia kell. „A ki-kit nyel le harc persze nem ért véget, bár a győztes, ahogy mondja, integrálni szeretne, s véget vetne a 13 éve folyó ‘szarkeverésnek’. Miért épp 13? 2019-13= 2006, vagyis a folyamat szerinte akkor kezdődött. Beszédes évszám, vajon ki lehet a címzettje? Költői kérdés, mert Karácsony bizonyára azt is tudja, ahol Gyurcsány jelen van, ott vagy ő integrál, vagy nincs integráció. Ott, szóvirágokkal vagy anélkül, de folyamatos a keverés.”

Fotó: Kálmán Olga Facebook-oldala