Automatikus vázlat 566

A nyári hőségben legtöbb esetben, leszámítva a vízpartot, a légkondicionálók adta hűsítő szellő nyújtja a mentsvárat. Azonban a hideg fuvallatot árasztó berendezések beüzemeléséhez elengedhetetlen a kiváló szakember. Nem csupán a beszereléshez szükséges, hanem annak szakszerű karban tartásához is. A klímák jeges fuvallatú világába Soós Zsolt kalauzolt el bennünket.

Mióta a világ a világ, nyáron meleg van. Az árnyékos helyeket kutatjuk-fitetjük és igyekszünk a boldogság jelképének számító napsugaraktól olykor fedezékbe vonulni. Azonban létezik a berendezés, mely hatására otthonunkból pikk-pakk iglut varázsol, testünk és lelkünk legnagyobb örömére. Igaz, hogy a gombnyomásra beinduló szerkezet alá lelkesen beállunk, és szemünket hunyorgatva szuszogunk, hogy jaj..milyen jó hideg van, azonban szükséges odafigyelnünk a lesben álló megfázásra is. A hirtelen hűs becsapós lehet, máris készíthetjük a százas zsepicsomagot, és szürreális módon a teát is. Azért, hogy ezeket elkerüljük és átadhassuk magunkat a totális komfortérzetnek lakásunkban, szükséges a kellems hőmérsékletet varázsoló, klímaszerelő mester, aki mindenben segítségünkre siet, a berendezés vásárlástól egészen a megfelelő használatig.

Automatikus vázlat 568

Soós Zsolt, a Soós Klímatechnika vezetője lapunknak elmondta, a nyár első sugaraival beindult a klímaberendezések utáni kereslet. A harminc éve működő családi vállalkozást jelenleg testvérével dolgoznak, és azt tapasztalja, az esős időszakot követő nagy meleg mindenkit megvisel, ezért azon nyomban hívják a szakembereket, hogy azonnal intézkedjenek és telepítsék be otthonunk a hűs áramlatokat generáló hűtőegységeket. A számtalan kérésnek azonban igen nehéz eleget tenni, de természetesen minden megtesznek azért, hogy a lakosság számára mihamarabb prezentálják a kellemes hőmérsékletet otthonaikba.

Nos, akkor vegyük végig, hogyan is kerül a boltok polcairól egészen a szobák falaira az a különleges doboz, mely magában rejti a frissítő levegőt.

Sóos Zsolt hangsúlyozta, hogy mindenképpen már a vásárláshoz is szükséges a szakember, vagy az általa hitelesített okirat. Nem sétálhatunk be csak úgy a boltba, hogy ezt és ezt kérem, és majd én otthon beszerelem. Ugyanis számtalan méretben, teljesítményben kapható a légkondicionáló berendezés, nem elég csak az árára rábökve venni egyet. A megfelelő felszerelési helyhez is segítséget nyújt a klímás , mivel nem biztos, hogy egy szoba hűtését szeretnénk, hanem esetleg több tér is igénybe lenne véve. Az ablakok száma, mérete, a falak elhelyezkedése mind befolyásolja a klíma teljesítését, hűtési kihasználhatóságát. Az üvegfelületek a nyári melegben szinte szivacsként szívják magukba a hőt, ezért figyelembe kell venni ezt a fontos tényezőt is.

A beszerelés mellett a karbantartási is elengedhetetlen, ezért javasolt a március hónapba betervezni egy beltéri egység-takarítást. Télen kevesen használjuk fűtésre az eszközt, ezért a csövekben megbúvó rovarok, szennyeződések eltömíthetik a rendszert. Kiemelte, ez is okozhatja a leginkább felmerülő problémát, a csöpögést. Továbbá a szezon kezdetekor kellemetlen szagot is áraszthat a klíma, ez gombásodást jelent a legtöbb esetben. A szakember nem csak a lamellákat tisztítja meg, hanem a klíma belső részeit is, beleértve a szűrőt, amely után nem veszélyezteti az egészségünket a gombatenyészet. A nyári időszakban legtöbbször azért hívják a szakembereket, mert nem hűt a berendezés. Sokszor egy optimális beállítás és egy takarítás is elég a kiváló működés elérése érdekében. Mindezek függvényében javasolt az évenkénti átnézetés. Amennyiben fűtésre is használjuk a szerkezetet, akkor ősz elején is érdemes áttisztíttatni, ha csak a nyári időszakot hűsölnék át vele, akkor március hónapban az optimális.

Automatikus vázlat 567

Sokszor hallhatjuk, hogy betegséget okoz a klíma, szemgyulladást és megfázást generál a csodatévő hűtőberendezés. Soós Zsolt kiemelte, hogy nagyon fontos a légfújás beállítása. Lehetőleg ne ránk irányuljon közvetlenül a levegő, hanem inkább a fejünk felett, mondhatni a beltéri egység szintjén, vízszintesen. A kívánt hőmérséklet hamar megmutatkozik, lehűl a helyiség, és mi sem fázunk meg. Úgy tartják, hogy tíz celsius fok az optimális különbség. A szakember hozzáfűzte, hogy ez nem minden esetben állja meg a helyét. Mindenkinek saját maga kell éreznie, hogy milyen hőfok az ideális. Általában 23 fokra állítják be a felhasználók a klímát, de a 24-26 fok is tökéletesen elegendő. Ugyanis, ha a hidegről kilépünk a rekkenő forróságba, nagyon megviseli a szervezetünket, mely igaz fordítva is. Tehát olyan hőmérsékletet érdemes beállítani, amelyen nem szakad rólunk a víz, de mégsem kell mamuszban és nagykabátban ücsörögnünk.

Automatikus vázlat 569

Összefoglalva: mindenképpen hívjunk szakembert a klíma vásárláshoz és beüzemeléséhez is. Úgy állítsuk be a hőmérsékletet, hogy komfortosan érezzük magunkat a szobában. Évente egyszer takaríttassuk át a berendezést az esetleges megbetegedések elkerülése végett és ügyeljünk arra, hogy megfelelő irányba legyen beállítva a hideg fuvallat áramoltatása. Ha bármi a megszokottnál eltérőt tapasztalunk a berendezés működése közben, forduljunk szakemberhez, aki garantálja a biztonságos és kényelmes hűsölésünket a rekkenő nyárban.