Fújjuk? Kenjük? SPF? Barnulás vagy pirult grillcsirke? A naptejek trükkös világa.

Jaj, úgy élvezem én a strandot, ottan annyira, szép és jó! Igen, ahogy a kedves dalocskában hallható, nagyon jó, kapható fagyi, lángos, sült hal, főtt kukorica és minden, mi szem s szájnak ingere. Sőt még naptej is, amelynek illata belengi a vízpartot és egyértelművé teszi számunkra, hogy bizony ismét nyár van. De mit is érdemes tudnunk erről a kencéről? Kell ez nekünk, hatásos? Mi alapján dörzsöljük be vele orcánkat és testünk napfény érte részeit? 

Ahogy a dalban a kicsi lány tündéri hangon énekli, mi is élvezzük a strandot. Vagyis élveznénk, ha pár perc után nem éreznénk úgy, hogy lángol a bőrünk, szemünk láttára sorjáznak a szexepilnek számító szeplők az arcunkon. A fényvédelem rendkívül fontos, de nem csak a hasunk süttetése során, hanem a mindennapi szabadon mászkálás alkalmával is. Ne feledjük, a káros UV-B sugárzás öregíti a bőrt, azonban ami a legveszélyesebb: a bőrrák kialakulása. És igazándiból senki sem szeretne így kinézni (csak ilyet enni) :

Fújjuk? Kenjük? SPF? Barnulás vagy pirult grillcsirke? A naptejek trükkös világa. 2

No, akkor nézzük, mit is lehet tudni a védelmet biztosító naptejekről.

Több márka, kiszerelés létezik ezért érdemes inkább a SPF számot jobban szemügyre vennünk vásárlás előtt. De még mielőtt a DaVinci-kódra emlékeztető betűk mögé kukkantanánk, lássuk, milyen bőrbe bújtunk. Fontos, hogy a faktor száma a bőrtípusunkhoz passzoljon: az 1. csoport a szőke vagy vörös hajú, fehér bőrű személyek. Ők azok akik szemvillanás alatt leégnek a napon, de sosem érik el a csoki barna árnyalatot. A 2. csoport tagja szimplán vörös árnyalatban pompáznak, majd szépen bebarnulnak. A 3. csoport tagjai szépen felveszik az áhított színt, majd az negyedik csipet-csapat tagjai sosem égnek le. Szerencsések. Tehát minél világosabb valakinek a bőre, annál nagyobb faktorszámú kencét kell magára applikálnia a verőfényes napsütésben. Különösen figyelni kell az anyajegyekre, ugyanis a bőrrák sajnos könnyebben kialakulhat, ha nem járunk el körültekintően.

Fújjuk? Kenjük? SPF? Barnulás vagy pirult grillcsirke? A naptejek trükkös világa. 1

A piacon a 15-ös faktortól a 80-ig, széles skálán mozognak a fényvédők. Általában az 50 faktorosok már hozzák az általános védelmi funkciót, de a több természetesen jobb. Azért ne feledjük, hogy nincs csodaszer, de a megelőzésre figyeljünk, az esélyt se adjuk meg a káros UV-B sugaraknak.

SPF?

Sun Protection Factor: a naptej azon mértékét jelzi, mennyire jelent egyfajta védőburkot az UV-B sugarak ellen. Ha például a tubusra azt festették, hogy SPF15, akkor 150 percesre növelhetjük bőrünk védelmét a napon. Mindez függ a bőrünk típusától, a felkent mennyiségtől és a nap erősségétől is. Azért inkább keressünk árnyékos helyet, ne pörkölődjünk csak azért mert ez van ráírva a kencére. Óvatosan, mert hiába dörzsikéljük be magunka 30-as faktorú krémmel, akkor sem szabad több időt eltöltenünk a napon, hanem a magasabb faktor az UVB sugarak nagyobb százalékát blokkolja. Nem időben kell számolunk, hanem a védelem nagyságával. Minél magasabb a szám, annál nagyobb a védelmi pajzs. A Bahamákon sem a tűző napon pihengetünk egész nap, hanem a pálmafák között kifeszített hintaágyakban ringatózunk. Amennyiben lehetőségünk van odáig elutazni. Nekünk tökéletesen megfelel a város strand is!

Fújjuk? Kenjük? SPF? Barnulás vagy pirult grillcsirke? A naptejek trükkös világa. 5

A helyes felvitelről néhány mondatban: napozás előtt legalább 20 perccel ússzunk a fényvédő tengerében, hiszen kell neki idő, hogy a kellő hatást kifejthesse. Érdemes másfél óránként felturbózni a naptejet magunkon, mivel a víz könnyedén lesuvickolhatja rólunk, és ennyi idő elteltével már káros sugarak is intenzívebben és fenyegetőbben csattogtatják rémisztő fogsorukat ártatlan bőrünk irányába.

A krém mellett fellelhetőek a spray változatok is, többen úgy vélik gazdaságosabban lehet adagolni, kényelmesebb a használata, mint ősi testvérének. A krém állagot inkább a száraz bőrűek preferálják jobban, ugyanis a pumpás verzió hígabb állagú. Kicsit nehezebben oszlatható el a felületeken, de egy rutinos napfürdőzőnek ez meg sem kottyan.

A lényeg a lényeg, hogy naptej, naptej, naptej! Bármilyen kiszerelésű és márkájú lehet, figyeljünk a SPF számra, a minél többszöri kenegetésre és a napon töltött időre.

Ha inkább így szeretnénk festeni a nyári fotókon, mintsem úgy, ahogy az első képen látható gasztro-csúcs látható, akkor kenegessük, fújjuk be magunkat a vízparti pihenés közepette is. Védjük bőrünket napfényvédő termékekkel, és figyeljünk a szavatosságukra is.

Mindenkinek kellemes nyaralást kívánunk!

Fújjuk? Kenjük? SPF? Barnulás vagy pirult grillcsirke? A naptejek trükkös világa. 3