Balog Emese: az élet értelmét az egyedi hivatás adja

A csongrádi Levendulafarmot a környék egyik legcsodálatosabb és legegyedibb helyei között tartják számon. Az éttermeként és panziójaként is egyaránt remekelő hely a Vándortanya nevet viseli, ahol a finom, házias ételek és a kiváló szálláslehetőség mellett az odalátogatókat a levendula különös, mindenféle formában való megjelenése kápráztatja el.

Ugyanis a Vándortanya mellett fekvő levendulaültetvény júniustól egészen lenyűgöző látványt nyújt, nem utolsósorban pedig virágaiból egész évben mesés desszertek, szörpök, fűszerek, lekvárok és számos más, kézműves termékek készülnek, amelyeket az étterem Levendula Shopjában bárki szabadon megvásárolhat.

Balogh Emesével, a tanya tulajdonosával beszélgettünk!

Mikor és minek köszönhetően jött létre Csongrádon a Levendulafarm?

Hat évvel ezelőtt, az akkor már évek óta jól működő Vándortanya Éttermem és Panzióm mellett meglévő, üres földterületet kiaknázván egy levendulaültetvényt hoztam létre. És bár fogalmam sem volt arról, hogy pontosan milyen célt szolgál majd mindez a számomra, mégis úgy véltem valamikor, valamire bizotsan jó lesz. Aztán a véletlenek sokaságának köszönhetően tényleg jó lett, olyannyira, hogy azóta szerves részét képezi a vendéglátóipari tevékenységemnek. És bár ezen térség sokkal inkább a borokról volt ez idáig híres, mint sem a levenduláról, mára kijelenthetem, hogy azáltal, hogy bátran, mindenféle szaktudás nélkül belevágtam ezen növény gondozásába és feldolgozásába Csongrád immár a levenduláról is ismerszik. Boldogan elmondhatom, hogy meghozta számomra az áttörést és, hogy gyorsan beépült az alaptevékenységembe.

Balog Emese: az élet értelmét az egyedi hivatás adja 1

Hogyan sikerült beépíteni a vendéglátásba mindezt?

Az első Levendulanap megvalósulása által épült mindez be az alaptevékenységünkbe, a vendéglátásba. Amelyre először négy évvel ezelőtt, egyfajta kényszer hatására került sor. Ugyanis megkeresett egy riporter, aki az ültetvény kapcsán egy televíziós interjút szeretett volna velem készíteni, amihez viszont látványban maga az útszéli szakasz kevésnek bizonyult. Megkért hát, hogy segítsek neki felépíteni mindezt úgy, hogy látványban az megfelelő legyen az ő, és az én számomra is, erre aztán adott három hetet. Vagyis kijelenthetem, hogy gyakorlatilag az első Levendulanap és kézműves vásár a felvételnek köszönhetően, a semmiből született meg. Ami akkora sikernek örvendett, hogy azóta immár négy éve annak, hogy minden évben, június végén, a levendula virágzásakor megszervezzük mindezt. Az újságírónő unszolása sikeres volt. 2019-re pedig a rendezvény két napossá nőtte ki magát. És azáltal, hogy egyre több kézműves mutatkozott be, és hozott új színt és hangulatot a vendéglátás világába a rendezvényen való részvételével, egyértelmű volt, hogy teret adok annak, hogy ez a növény a kínálatunkba mindenféle módon otthont kapjon. Vagyis, viszonteladóvá váltam. Mégpedig úgy, hogy megnyitottam a Levendula Shopot, ahol a térség kistermelői által gyártott, levendulából készült, sokszínű funkciót és magas minőséget betöltő termékek megvásárolhatóak lettek. Ezek nem tömegtermékek, kevés helyen lehet őket kapni, ezért nem mindennapiak. Ennek tudatában és margójára a térség minden pontjáról akadnak vásárlóim. Ez az, ami éltet és boldoggá tesz.

Balog Emese: az élet értelmét az egyedi hivatás adja 2

Mit nyújt a rendezvény az érdeklődőknek, illetve miben más az idei esemény azáltal, hogy két napig tart?

Az élmény, és a pazar levendulaültetvény látványa mellett természetesen eddig minden évben igyekeztünk olyan hasznos információkkal, tudnivalókkal és termékekkel ellátni az ideérkezőket, amelyek nagyon egyediek és ezáltal egy nagyon kiemelkedő részét képezik annak a bizonyos palettának úgy a gasztronómia, mint a szépségipar és a kereskedelem terén. Az idei évben ez kisebb ismeretterjesztő előadásokkal, zenés előadásokkal, még színesebb kézműves foglalkozásokkal, kiállításokkal és bemutatókkal bővül. Valamint idén először egy hivatalos megnyitóra is sor kerül, ahol egy mazsorett csoport produkciója növeli majd a színvonalat élő, fúvós zenekar kíséretében. Nagy örömünkre, mint ahogyan eddig minden évben, most is az ország minden tájáról mutatkozik érdeklődés a rendezvény iránt.

Balog Emese: az élet értelmét az egyedi hivatás adja 3

És végül, milyen célok motiválnak?

Célom természetesen nekem is, mint minden vállalkozónak a rendszeres fejlődés. Idővel megszeretném duplázni a levendulaültetvényt, majd kiszeretném bővíteni a kisboltot még több, érdekes és hasznos levendulát tartalmazó termékkel, a Levendulanapok meglétét, lényegét és nívóját pedig egyre erősebbé szeretném tenni a köztudatban. A legfontosabb mégis, hogy a több ágból álló tevékenységben minden minőséges munkával haladjon előre. Szerencsére kiváló kollégáim vannak, akikkel már több éve dolgozom együtt, ők azok, akik maximálisan a segítségemre vannak mindebben. Édesapám azt tanította, hogy egy életet leélni csak egyedi módon érdemes. Nos, hiszem, hogy a hivatás, amit választottam elég értékes ahhoz, hogy különlegessé váljon.

Kedves Olvasók! Azok, akik kedvet kaptak a 2019-ben két napon át tartó csongrádi Levendulanapokon való részvételhez, ne habozzanak! Látogassanak el a Levendulafarmra, szívják tele magukat élettel és örömmel. Gazdagodjanak élményekben! Az eseményre június 22-én és 23-án, azaz ma és holnap kerül sor!

Erről bővebben itt olvashatnak.

A levendula rendkívül jó hatásait pedig IDE KATTINTVA tekinthetik meg.

Balog Emese: az élet értelmét az egyedi hivatás adja 4

Fotó: Gémes Sándor