Pénz

Márki-Zay Péter berúgta a kampánymotort. Az adófizetők tízmillióit tűzijátékra és ötnapos mulatságra folyatja; szerintünk inkább szúnyogirtásra és fűnyírásra kellene költeni.

A pontos költségeket érdekes módon még nem tudja a polgármester, de nagyjából 30-40 millió forintból rendezhet ötnapos mulatozást augusztus 20-ához kötődően a vásárhelyi önkormányzat. Márki-Zay Péter ezzel rendesen berúgta a kampánymotort!

A városvezető biztosra akar menni, a tavalyi balul sikerült, „láthatatlan” tűzshow után most tűzijátékkal kínálja meg a helyi lakosokat, és elhozza többek között az egyik legkomolyabb gázsiért megszerezhető magyar együttest, a Quimbyt is. Úgy tűnik, ha cirkuszról van szó, a kampányévben semmi sem lehet túl drága.

A Promenad már csak azért is furcsállja mindezt, mert az elmúlt hetekben, hónapokban más sem hallottunk a városvezetéstől, minthogy a Vásárhelyen uralkodó áldatlan állapotoknak nagyrészt a pénzhiány az oka. Azaz nincs elég forrás és fedezet szúnyoggyérítésre vagy kullancsirtásra, fűnyírásra, a zöldterületek rendben tartására, kátyúzásra vagy a városi kórház kórtermeinek rendbe tételére, ne adj’ Isten a helyi gyermekek sportolási lehetőségeinek határozott önkormányzati támogatására. Márki-Zay nemrég még 500 millió forintost hitelt is fel akart vetetni a várossal, azt állítván: akkora a pénzhiány, hogy ha ez nem történik meg, „több száz önkormányzati dolgozó bérfizetése, valamint a közszolgáltatások (közétkeztetés, szemétszállítás, szúnyoggyérítés, fűnyírás) kerülhetnek veszélybe”.

A polgármester csütörtöki bejelentéséből kiderült: tűzijátékra és ötnapos mulatságra ezzel szemben futja a városnak.

Félreértés ne essék: szerkesztőségünk sem vitatja, hogy a vásárhelyieknek joguk van a lazuláshoz, a kulturált kikapcsolódáshoz és a tartalmas szórakozáshoz. Ugyanakkor valljuk és állítjuk: a helyiek érdekében, a helyiek pénzéből elsősorban és elsőként is a várost kellene rendben tartani, az élhető környezet alapvető feltételeit kellene megteremtenie a városvezetésnek. Első a szúnyogirtás, a fűnyírás, az utak karbantartása, és utána, de csak utána: jöhet a buli!

Zárszóként pedig hadd jegyezzük meg: ha az augusztus 20-i ötnapos puccparádé költségeit kisujjból kirázza az önkormányzat, mostantól, kérjük, senki se hivatkozzon arra, hogy nincs pénz a városüzemeltetésre, a közszolgáltatásokra! Finoman szólva sem lenne elegáns vagy hihető.

Illusztráció: pixabay.com