Erdélyben kirándultak a Klauzál Gábor iskola diákjai 1

Határtalanul! program keretén belül Erdélybe kirándultak a Hódmezővásárhelyi Klauzál Gábor Általános Iskola diákjai május 13-17-e között. Cikkünkben a beszámolójukat olvashatják el.

Az Irodalmi körút Tündérkertben című pályázaton a Hódmezővásárhelyi Klauzál Gábor Általános Iskola 41 diákkal és négy pedagógussal vett részt. A pedagógusok: Kovács Szabina szervező, Tembel Tibor a székkutasi 7. osztályos tanulók osztályfőnöke és két kísérő: Horváth Bálintné és Szeibel Máté. A csoportból 19 tanuló a székkutasi tagintézményből vett részt a programon.

Erdélyben kirándultak a Klauzál Gábor iskola diákjai 2

A körutazás során majdnem 1400 km-t jártak be a kirándulók a határon túli magyarlakta területek érintésével. A tanulmányi kirándulás elsődleges célja a határon túli magyarság kultúrája, élete iránti érzékenyítés volt, ennek jegyében irodalmi és történelmi emlékhelyeket kerestek fel Erdélyben.

A kiutazást játékos, fakultatív előkészítő foglalkozással, és előkészítő foglalkozással alapozták meg, melyeken szót ejtettek a határon túli magyarságról, a trianoni békediktátumról, az út programjáról, viselkedési szabályokról.

Az első napon a költőóriás, Arany János szülőhelyén, Nagyszalontán a Csonkatornyot keresték fel, ahol Arany-ereklyéket tekintettek meg: a költő személyes tárgyait, könyveit, bútorait az Arany János Emlékmúzeumban. A tanulók verset olvastak föl, miközben Arany és Petőfi szobrát koszorúzták. Innen a kirándulók Bánffyhunyadra indultak tovább, ahol a 13. századi gótikus templom lelkésze a templom történetével, valamint a kalotaszegi hagyománnyal ismertette meg az érdeklődő fiatalságot. Az első éjszakát Tordaszentlászlón töltötték, ahol kiváló vendégszeretettel fogadták őket a Tamás Bistróban.

Erdélyben kirándultak a Klauzál Gábor iskola diákjai 4

A második nap Kolozsváron kezdődött. Itt Fadrusz János 1902-ben emelt Mátyás-emlékművét és Mátyás szülőházát tekintették meg. Innen továbbindult a csapat Gyergyószentmiklósra, a következő szállásra. Az éjszakát a Szent Benedek Tanulmányi Központban töltötték, ahol barátságos vendéglátás fogadta a csapatot.

A harmadik napon a 967 m magasan fekvő Gyilkos-tóhoz vették az irányt. A Hargita, a Hagymás-hegység szépsége mindenkit elvarázsolt. A csapat két és fél órás túrára indult a tó körül. Az 5 km-es séta alatt gyönyörködtek a látnivalókban. Este vetélkedőt szerveztek a kísérő tanárok a szálláson.

A negyedik napon Gyergyószentmiklóst elhagyva Segesvár felé folytatták útjukat. Útközben pihenőt tartottak a gyergyóújfalusi kőfejtőnél, ahol gyönyörű látvány tárult szemük elé, amint a reggeli köd megült a völgyben, a kőfejtő mögött, és a pára úgy fénylett, gomolygott a napsütésben, mint a tenger. A zetelaki víztározónál szippantottak egyet a friss, hegyi levegőből. Fehéregyházánál, Segesvár határában vers olvasás kíséretében megkoszorúzták Petőfi emlékművét. Segesvár óvárosában tett kisebb séta során fölkeresték Drakula házát, majd egy hangulatos presszóban elfogyasztott forró csoki után továbbindultak Dévára. Késő délután kapaszkodtak fel a dévai várhoz, ahonnan csodás panoráma nyílt a kb. hetvenezres lakosú városra, melynek nagyjából 8-10 %-a magyar. Természetesen szóba került Kőmíves Kelemenné balladája. A dévai szállás a Téglás Gábor Iskolaközpont Kollégiumában volt, ahol kellemes vacsora és puha ágy várt.

Erdélyben kirándultak a Klauzál Gábor iskola diákjai 5

Az ötödik napon, a kirándulás utolsó napjának délelőttjén a csapat Vajdahunyadra látogatott, a várhoz, melyet a 15. században épített fel lovagvárnak Hunyadi János, és amely várat Mikszáth a „várak királyának” nevezett. A dévai ebéd után Magyarországra indult a csapat a nagylaki határ irányába. Útközben eredményhirdetést tartottak. Az egész hetes verseny 25 helyezettje, aki a legjobban teljesített a feladatokban, tárgy nyereményben részesült. 19 órára után érkeztünk meg Hódmezővásárhelyre.

Erdélyben kirándultak a Klauzál Gábor iskola diákjai 3 Erdélyben kirándultak a Klauzál Gábor iskola diákjai