A Nemzeti Galériában mutatták be Papageorgiu Andrea kiállítási katalógusát

Papageorgiu Andrea festőművész Hajnal előtt a legnagyobb a sötétség című, egyéni kiállítása 2019 tavaszán a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában került megrendezésre, melynek katalógusa a művésznő eddigi alkotói életpályájának összegzése is. A kiállítás köré számos kísérőrendezvény szerveződött: alkotói és kurátori tárlatvezetések, kiadvány-bemutató, a napokban pedig a Magyar Nemzeti Galériában zajlott egy katalógus-bemutatóval egybekötött beszélgetés, melyen a művésznővel Képiró Ágnes és Váraljai Anna művészettörténészek beszélgettek.

A rendezvény elején Sepsey Zsófia, a Magyar Nemzeti Galéria művészettörténésze köszöntötte az est résztvevőit, majd Váraljai Anna, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán oktató művészettörténész és egyben a beszélgetés házigazdája hangsúlyozta, hogy Papageorgiu Andrea első nagy átfogó kiállítása szerveződött meg Hódmezővásárhelyen, illetve a Tornyai János Múzeum kiadásában megjelent katalógus is mérföldkő a művésznő pályafutásában.

A Nemzeti Galériában mutatták be Papageorgiu Andrea kiállítási katalógusát 1

Rövid életrajzi áttekintés után előbb a kiállítás hódmezővásárhelyi apropójáról és koncepciójáról esett szó. Képiró Ágnes, a hódmezővásárhelyi közgyűjtemény művészettörténésze, a tárlat kurátora elmondta, hogy Papageorgiu Andrea 2006-ban, végzős egyetemistaként szerepelt először a Vásárhelyi Őszi Tárlaton, melynek azóta is visszatérő és több rangos díjjal elismert alkotóművésze.

A Nemzeti Galériában mutatták be Papageorgiu Andrea kiállítási katalógusát 3

 „Amikor 15 évvel ezelőtt óriási energiával és expresszivitással nekiugrottam a látványnak, úgy gondoltam, hogy a tárgyak és fák lényegét úgy szeretném megragadni, mintha azok  élőlények lennének és a létezésüknek az esszenciáját szándékoztam egy gesztusban megfogni. Ahogy az évek folyamán csöndesedett bennem ez az intenzitás, úgy haladtam a részletek felé, és tulajdonképpen a részletekkel ugyanazt keresem most, mint amit régen az expresszión keresztül: az épületek, virágok, faágak egyedi életét. Most azt gondolom, hogy amit művészileg szeretnék kifejezni, azt úgy tudom megközelíteni, hogy az apró részleteket az idő lenyomataként közvetítem. Ez az a folyamat, ami nagyon jól végigkövethető a kiállításon és a katalógusban.” – reflektált Papageorgiu Andrea a vásárhelyi tárlatra és annak kísérő kiadványára.

A Nemzeti Galériában mutatták be Papageorgiu Andrea kiállítási katalógusát 2

A beszélgetés folyamán szó esett Papageorgiu Andrea alkotói folyamatairól és művészi attitűdjének változásairól az elmúlt másfél évtized folyamán. A művésznő hangsúlyozta a véletlen szerepét az alkotómunkában, kitért az alkalmazott technikákra, az egyes alperiódusok preferált témáira, a képméretekre és a modellekre is. A konkrét alkotásokkal szemléltetett, olykor műelemzésbe bocsátkozó beszélgetés alatt a résztvevők kivetített képeken tekinthették meg a kiállítás képeit. A rendezvény végén lehetőség nyílt a katalógus dedikálására is, amely augusztus 31-ig, a készlet erejéig megvásárolható a Magyar Nemzeti Galéria könyvesboltjában, valamint megrendelhető a bolt webshopjában.

Forrás: Arany-Tóth Attila

Fotók: Ora Hasenfratz és Képiró Ágnes