Tolódik a szezon: még heteket kell várni a vásárhelyi dinnyére 12

Kibabrált az időjárás a vásárhelyi dinnyetermesztőkkel. Míg tavaly ilyenkor már lehetett tőlük sárgadinnyét kapni, most még legalább másfél hétnek kell eltelnie, hogy a gyümölcs megjelenjen a piacon. A görögdinnyénél sem jobb a helyzet: ott még akár három hétre is lehet szükség lehet, míg normálisan megérik.

Már csak három vásárhelyi család termeszt dinnyét. Közülük az egyikek Pap Róberték, akik a Bodzási úton három hektáron foglalkoznak a gyümölcs előállításával. Vele beszélgettünk az idei aktualitásokról.

Tolódik a szezon: még heteket kell várni a vásárhelyi dinnyére 2

– Ha ilyen marad az idő, akkor jó minőségű termés várható, azt azonban még nem lehet megmondani, hogy mennyi dinnye lesz. Az viszont biztos, hogy kevesebb, mint tavaly – kezdte beszélgetésünket a fiatal őstermelő.

Tolódik a szezon: még heteket kell várni a vásárhelyi dinnyére 11

Hozzátette, ennek egyik oka, hogy tavasszal a belvíz miatt nem tudták a teljes területet bevetni, ezért kevesebb a tőszám, mint egy éve. A másik, hogy éjszakánként volt, hogy csak 2 Celsius-fokot mértek, azaz szinte talajmenti fagy mellett tőelhalásokat tapasztaltak. Ezen kívül a jég sem kímélte a dinnyeveteményt, ami több sorban tíz palántából átlagosan hatot elvert.

Tolódik a szezon: még heteket kell várni a vásárhelyi dinnyére 10

– Amikor palántáztunk, akkor szárazság volt, és csak májusban jött az eső, amikor már melegre lett volna szükség. Az ültetések után pedig folyamatosan 12-15 fokok voltak, majd rengeteg csapadék esett (volt olyan nap, hogy 35 mm), ami miatt nem indult meg a növekedés. Ezek miatt összességében közel egy hónappal kitolódik a szezon – magyarázta a szakember.

Tolódik a szezon: még heteket kell várni a vásárhelyi dinnyére 9

Tavaly ilyenkor már lehetett vásárhelyi termesztésű sárgadinnyét kapni, idén azonban még erre is legalább másfél hetet kell várni. A görögdinnyénél pedig még többet, hiszen míg a korábbi esztendőkben június közepén, addig most július első hetében jelenhet meg a gyümölcs a piacon.

Tolódik a szezon: még heteket kell várni a vásárhelyi dinnyére 5

Pap Róbert még elmondta, abban bíznak, hogy az elkövetkezendő napokban minimum 25-30 fokok lesznek, és csak kevés eső érkezik a földekre. Amennyiben ez így lesz, akkor biztosak lehetünk benne, hogy finom, mézédes dinnyék kerülhetnek asztalunkra a vásárhelyi termesztőktől.

Tolódik a szezon: még heteket kell várni a vásárhelyi dinnyére Tolódik a szezon: még heteket kell várni a vásárhelyi dinnyére 8Tolódik a szezon: még heteket kell várni a vásárhelyi dinnyére 1 Tolódik a szezon: még heteket kell várni a vásárhelyi dinnyére 3 Tolódik a szezon: még heteket kell várni a vásárhelyi dinnyére 4 Tolódik a szezon: még heteket kell várni a vásárhelyi dinnyére 6 Tolódik a szezon: még heteket kell várni a vásárhelyi dinnyére 7

Fotók: Szilágyi Gergely