Botokkal és székekkel estek egymásnak a migránsok Bihácson

Felelősségre vonhatják az uniós vezetőket a migrációs válság miatt, jogászok szerint ugyanis több szempontból is az uniós bevándorlási politika okolható emberek haláláért. A Földközi-tengerbe veszett migránsok, és a líbiai fogolytáborban raboskodók miatt terhelheti felelősség a vezetőket – hangzott el az M1 Ma este című műsorában.

Fatou Bensouda, aki gambiaiként jelenleg az uniós csúcsvezetők felelősségét vizsgáló jogászcsapat vezetője, korábban az ENSZ líbiai tanácsának különmegbízottjaként is tevékenykedett, azaz valóban komoly ügyről van szó – hangsúlyozta Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég Alapítvány jogi szakértője az M1 Ma este című műsorában.

Nem lehet tudni, hogy a keresetnek mi lesz a következménye, de szupranacionális szintre emelték, azaz

uniós vezetők is érintettek lehetnek benne,

legalább tanúként, valamint a tagállamok vezetői is a Nemzetközi Bíróság elé kerülhetnek – mondta.

Nem voltak hatékonyak az uniós hadműveletek

Az EU három hadműveletet vezetett, amelynek az lett volna a célja, hogy megakadályozza átlagosan napi 6, főként Afrika felől érkező ember Földközi-tengerbe fulladását. Ez volt a Mare Nostrum, a Triton és a Szófia hadművelet. Utóbbi azért fulladt kudarcba, mert Róma követelte a művelet leállítását és a kikötési tilalom fenntartását – ismertette.

Ennek is köszönhető, hogy jelenleg 6-8 NGO-hajó vesztegel bizonytalanul a Földközi-tengerben – tette hozzá.

Csak a Szófia hadművelet havonta 9 millió euróba került az uniós adófizetőknek, ehhez képest

a mentések 40 százalékát az NGO-hajók végezték,

azaz a döbbenetes kiadásokkal az NGO-k és az embercsempészek jártak igazán jól, miközben a Frontex lényegében félmunkát végzett – hangsúlyozta.

Mint mondta, az Európai Parlament elszámoltathatná a bizottságot, ehelyett azonban a két szervezet összejátszik, és ők az európai elit utolsó bástyája. Ha nem lenne ekkora az összeborulás, akkor akár szakmai vizsgálat is indulhatna a bizottsággal és az uniós döntéshozókkal szemben, akik a hűtlen kezelést megvalósíthatták.

Az EU és a tagállamok is jogi személyek, azaz elvileg bármelyik ország ellen indulhatna eljárás – vélekedett –, de a kereset konkrétan Franciaországot, Olaszországot és Németországot említi.

A vezetők hamisan buzdították a bevándorlókat

A „Willkommenskulturt” Angela Merkel alkotmányjogilag aggályosan hirdette meg, hiszen a Bundestag, azaz a törvényhozás hozzájárulását nem kérte ki – mondta.

Arról is beszélt: a német biztatás hatására sok bevándorló vesztegel Líbiában vagy Tunéziában, és próbál bejutni az Európai Unió területére, ezért a helyzetért pedig szerinte azok a felelősek, akik bátorították a kiszolgálgatott embereket a házuk eladására és a hazájuk elhagyására, holott

az a Kánaán, amire az unióban számítottak, nem létezik.

Azért kerülhet az ügy a hágai Nemzetközi Bíróság látóterébe, mert felelőtlen politikai ígéretek állnak a háttérben. A nagytőke őszinte volt, ők folyamatosan azt kommunikálták, hogy olcsó munkaerőre és fogyasztói utánpótlásra van szükségük, valamint így szeretnének beavatkozni a kedvezőtlen demográfiai folyamatokba a nyugdíjkorhatár kitolásának elkerüléséért – magyarázta.

A politikusok azonban humanitárius mázt adtak a migrációnak, azaz Lomnici szerint a jogi, politikai és erkölcsi felelősség azokat a vezetőket terheli, akik útnak indították a bevándorlókat. Nagy a káosz, hiszen sokan a tengerbe vesztek, vannak, akiket kitoloncoltak az Európai Unióból és vannak, akiket nem találni az EU területén – hangsúlyozta.

Hozzátette: ez a kereset figyelemfelkeltő hatással lehet az érintett országok vezetőinek.

Forrás: hirado.hu

Fotó: illusztráció