Emlékbeszédek és könyvbemutató a holokauszt vásárhelyi áldozatainak emléknapján

A holokausztnak áldozatul esett mintegy négyszáz hódmezővásárhelyi polgárra emlékeztek az Emlékpont és a Hódmezővásárhelyi Zsidó Hitközség közös rendezvényén a vásárhelyi zsinagógában, majd a Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhelyen mutatták be Nagy Gyöngyi, az Emlékpont történésze az első világháborúban részt vett hódmezővásárhelyi zsidó katonák sorsát ismertető könyvét – közölte lapunkkal Arany-Tóth Attila.

Az élet megtanította a magyarországi zsidó közösségeket arra, hogy hiába változtatják meg kulturális identitásukat magyarrá, változtatják magyarra nevüket, s válnak bármely település iparkodó polgárává, s vallásukat is hiába váltják keresztényre, zsidó származásukat számon tartják. Nem hetvenöt éve, 1944 nyarán kezdődött meg a magyarországi zsidóság kirekesztése és jogfosztása – erről Miklós Péter, az Emlékpont intézményvezetője, a Tornyai János Múzeum igazgatója szólt, hozzátéve, hogy a náci Németország megszálló haderejének jelen kellett lennie hazánkban ahhoz, hogy a haláltáborokba hurcolják a magyarországi zsidóság jelentős részét. Azonban a magát „keresztény úri középosztálynak” definiáló csoport már az 1910-es évektől készen állt, hogy a zsidóságnak a gazdasági életben az újságírói, mérnöki, vagy orvosi pályán elfoglalt helyét átvegye. Mindez jogfosztáshoz, a vagyon elvételéhez, pusztuláshoz vezetett hetvenöt éve.

Emlékbeszédek és könyvbemutató a holokauszt vásárhelyi áldozatainak emléknapján 1

Emlékbeszédek és könyvbemutató a holokauszt vásárhelyi áldozatainak emléknapján 9

A Soá idején több száz hódmezővásárhelyi zsidót származása miatt öltek meg. Erről a megemlékezésen Erdélyi Miklós, a Hódmezővásárhelyi Zsidó Hitközség elnöke beszélt, hozzátéve, hogy Vásárhely igyekezett tisztességesen eljárni és az akkori polgármesterhelyettes Beretzk Pál nem létesített gettót. S hogy a városból hetvenöt éve elhurcolt zsidók fele visszatérhetett, annak köszönhető, hogy egy megmenteni tervezett, kecskeméti prominens zsidó csoport helyett az ő szerelvényüket irányították Auschwitz gázkamrái helyett az ausztriai Strasshofba.

Emlékbeszédek és könyvbemutató a holokauszt vásárhelyi áldozatainak emléknapján 2

Nagy Gyöngyi történész „A zsidó lakosság igen hazafias” Magyar zsidó katonák az első világháborúban címmel, az Első Világborús Centenáriumi Emlékbizottság támogatásával megjelent kötetének bemutatóján Miklós Péter hangsúlyozta: a könyv nemcsak emléket állít a Nagy Háborúban harcolt izraelita vásárhelyi polgároknak, hanem külföldi, magyar és helyi közgyűjteményekre alapozó, gazdag dokumentációs hátteret is közöl.

Emlékbeszédek és könyvbemutató a holokauszt vásárhelyi áldozatainak emléknapján 3

Emlékbeszédek és könyvbemutató a holokauszt vásárhelyi áldozatainak emléknapján 4

– Nagy Gyöngyi a legmodernebb kutatási módszereket alkalmazta a kötet összeállításánál – jelentette ki a bemutatón a szerzővel beszélgető Szigeti János nyugalmazott középiskolai történelemtanár, a könyv egyik lektora. Hódmezővásárhelyről kereken kétszázötven zsidó katona vett részt az első világháborúban, közülük 192-en a fronton, vagy annak közvetlen közelében teljesítettek szolgálatot, akik közül hatvanan kitüntetést is szereztek. Erről Nagy Gyöngyi beszélt, hozzátéve: a hadba vonult vásárhelyi izraelita katonák közül negyvenketten haltak hősi halált, míg a hazatértekből harmincheten estek a holokauszt áldozatául.

Emlékbeszédek és könyvbemutató a holokauszt vásárhelyi áldozatainak emléknapján 7 Emlékbeszédek és könyvbemutató a holokauszt vásárhelyi áldozatainak emléknapján 6

Emlékbeszédek és könyvbemutató a holokauszt vásárhelyi áldozatainak emléknapján 8

Az Emlékpont Könyvek sorozatban megjelent kiadvány ingyenesen letölthető az Emlékpont honlapjáról az alábbi címről:

//www.emlekpont.hu/konyvek/Emlekpont_konyvek_13_Nagy_Gyongyi_A_zsido_lakossag_igen_hazafias.pdf