A hét embere: Török Sándor számára a hangszerek, és a zene ad értelmet az életnek

A hét embereként ezúttal a hódmezővásárhelyi Török Sándort, hangszerkészítő mestert mutatjuk be, aki immár több, mint harminc éve foglalkozik fúvós hangszerek készítésével és javítással.

Azt, hogy nem csak a műhely, hanem Sándorék élete is mélyen átitatott a zene és a hangszerek iránti szeretettel már most bizton állítjuk. Ugyanis az a fajta finomság és kedvesség, ahogyan egy-egy zenei eszközről az interjú során beszélt, teljesen magával ragadó és tiszta volt.

– Az immár több, mint három évtizede tartó pályafutásomat gimnáziumi éveim határozták meg, ugyanis a szegedi Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola, klarinét szakos nebulójaként szembesültem először azzal, hogy létezik, egy olyan, egyébként már akkor is igen-igen csak kihalófélben levő szakma, ami a hangszerkészítés mesterségével és hangszerjavítással foglalkozik. Az országban akkor már csak mindössze két olyan mester volt, aki ismerte ezen folyamatokat, és ők hajlandóak is voltak mindezt átadni a következő generációnak. Így aztán középiskolai tanulmányaim befejeztével egyértelmű volt, hogy a műszaki világ felé mutatott érdeklődésem és a zene iránti szeretetem így találkozik majd egymással. Sikeresen felvételt nyertem a budapesti, Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, ahol hangszerkészítés és javítás szakon kezdtem tanulni. Az akadémia műhelye Eisenhoffer János, ezen szakma egyik legnagyobb mesterének a műhelye volt egykoron. Ez aztán kétségkívül megadta azt az alaphangot, ami miatt mi igen szerencsésnek érezhettük magunkat, azért, hogy ott tanulhatunk

– kezdte Török Sándor.

A hét embere: Török Sándor számára a hangszerek, és a zene ad értelmet az életnek 1

Sándorék tevékenysége, – ami idővel családi vállalkozássá nőtte ki magát – ma már leginkább a hangszerek felújítására terjed ki, mint sem gyártásukra. Azok a környéken élő diákok pedig, akik hangszerkészítést és hangszerjavítást tanulnak, vizsgamunkájukat képző hangszereik elkészítését bátran megtehetik a hódmezővásárhelyi Török műhelyben, amely a térség hangszerészképző iskoláinak gyakorlati oktatóműhelyeként is üzemel.

A hét embere: Török Sándor számára a hangszerek, és a zene ad értelmet az életnek 2

A hét embere: Török Sándor számára a hangszerek, és a zene ad értelmet az életnek 3

– Alaptevékenységünk a fafúvós zenei eszközök javítására terjed ki, de persze okkal-móddal megtalálhatóak a rézfúvósok is közöttük. Nagy örömünkre az Alföld minden pontján akadnak olyan zenészek, akik a elhasználódott eszközeiket velünk varázsoltatják újjá, jól és könnyen használhatóvá. Ez pedig mindig végtelenül megtisztelő és elismerő a számomra, ugyanis ez az a visszaigazolás, ami megmutatja azt, hogy szakértelmem megfelelő. Persze ettől függetlenül még ennyi év távlatából is azt mondom, hogy mindig van mit tanulni és, hogy van hová fejlődni. Mivel ez a szakma kétségkívül igen csak speciális, minek okáért érdemes odafigyelnünk arra, hogy felkészültségünk, szerszámtárunk, tudásunk és ismereteink mindig egy szinttel feljebb és feljebb emelkedjen a meglévőnél

– fejtette ki a mester.

Aki elárulta, hogy a klarinét mellett idővel az összes többi fúvós hangszerhez is szükségeltetett a számára egy bizonyos szintű szakértelem és technika ismeret, ami által azok megszólaltathatóvá váltak, hiszen a javítást követően csak így tudta tesztelni és megállapítani azt, hogy milyen munkát is végezett.

A hét embere: Török Sándor számára a hangszerek, és a zene ad értelmet az életnek 4

– Az, hogy melyik hangszer mennyi időt vesz igénybe, míg az újra az eredeti vagy legalábbis azon közeli állapotba kerül, nagyon változó. Sérüléstől és elhasználódástól függ. De nem titok az sem, hogy bizonyos hangszerfajtákból egyszerűbb és gazdaságosabb újat és minőségeset venni, mint sem megjavíttatni azokat. Viszont az tény, hogy ehhez a munkához megfelelő türelem, alázat és odaadás kell. Elengedhetetlen a zene iránti szeretet és a megfelelő információ halmaz. Valamint a tudásbővítésre mutató hajlandóság. A zenei eszközök javítása ugyanis különleges szerszámokkal történik, amelyeket nagyon kevés helyen lehet beszerezni. Így aztán többnyire ezeket is nekünk, magunknak kell elkészíteni. Ehhez pedig kísérletezésre és rendszeres ötletelésre van szükség

– mesélte a zenész.

Elmondta, hogy vállalkozásuk lassan de biztosan kiterjedt a különböző kották árusítására is. Amelyre szintén nagy a kereslet. Ez pedig véleménye szerint annak köszönhető, hogy napjainkban kiváló a zenei oktatás. Hódmezővásárhelyen pedig különösen nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a tanulók megfelelő zenei tudással hagyják el az iskolapadokat.

A hét embere: Török Sándor számára a hangszerek, és a zene ad értelmet az életnek 5

Kijelenthetjük, hogy a klasszikus zene szerencsére nem avult el, sőt, egyre népszerűbbé vált, még a modern zenét űzök körében is, akik szívesen kombinálják egy-egy alkotás során a kettőt egymással, osztotta meg véleményét és tapasztalatait Török Sándor.

– Számomra a hangszerek és a zene ad értelmet az életnek. Végtelenül boldoggá tesz az, amikor egy-egy eszközt sikerül helyreállítani és ezáltal örömet okozni a gazdájának. Jó érzés, mikor vendégeskedni hívnak egy-egy oktatási intézménybe, ahol fiatalok előtt muzsikálhatok. De nagyon szeretek a katonazenekar külsős meghívottjaként is fújni, merthogy alkalmanként erre is kapok lehetőséget. A hang, a hallás, a ritmusérzék és összességében a zene iránti affinitás egy olyan érték, amivel születni kell. Ezt követően pedig, ha lehet élni is vele

– zárta gondolatait a hangszerjavító mester.

Fotó: Gémes Sándor