A vásárhelyi kamerarendszert támadja Hadházy Ákos 5

Olyan cég szerepel adatfeldolgozóként a Hadházy Ákos által kezdeményezett aláírásgyűjtés tájékoztató honlapján, amellyel nem is kötöttek szerződést – derül ki a független képviselő Magyar Nemzetnek adott nyilatkozatából – írja az Origo.hu.

A lap által megkérdezett informatikai szakértő meglepődött, hogy egy felhőalapú fájlmegosztó oldalt is bevontak az adatkezelésbe, hiszen az ilyen oldalak lényege, hogy biztonságosan megosszanak adatokat. Csak az a kérdés, hogy kivel akarják megosztani.

Nem bíztunk meg közjegyzőt, mivel nem értük el az egymillió aláírást. A közjegyzőre jelenleg az ívek megsemmisítése esetén volna szükség. Ám a jogászok nem adtak választ arra, hogy szükséges-e a közjegyző jelenléte a megsemmisítésnél – mondta a lapnak Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő annak a 680 ezer szignónak a sorsával kapcsolatban, amelyeket Magyarország Európai Ügyészséghez való csatlakozásának támogatására gyűjtöttek.

Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnökének észrevételeire és aggályaira reagálva Hadházy azt állította, hogy az olyan adatgyűjtők esetében, akik rövidebb-hosszabb ideig maguknál tartották az aláírók adatait, kötöttek szerződést, ezt az adatvédelmi szabályzatban rögzítették, és ennek megfelelően jártak el.

Hozzátette: a kontraktusokat bárki megtekintheti, ám azokról fotót nem lehet készíteni, mivel személyes adatokat tartalmaznak. A képviselő a Magyar Nemzet kérdésére úgy fogalmazott, hogy tudomása szerint csak egy külföldi céggel, az egyesült államokbeli The Rocket Science Group LLC-vel kötöttek szerződést. Az aláírásgyűjtés adatkezelési tájékoztatója szerint ezzel szemben a kanadai Sync.Com Inc. céget is megjelölték adatfeldolgozóként.

A The Rocket Science Group LLC társaság egy Mailchimp nevű hírlevélküldő szolgáltatást üzemeltet, ezt vették igénybe Hadházyék. E cég esetében az lehet probléma, ha a magyar állampolgárok e-mail-címeit egy külföldi, például amerikai szerveren tárolják.

A Magyar Nemzetnek egy neve elhallgatását kérő informatikai szakértő elmondta: ennek a problémának könnyen elejét lehetett volna venni, ha egy magyarországi hírlevélküldő cég szolgáltatásait veszik igénybe Hadházyék. A szakember azonban a képviselő választását nem nevezte meglepőnek: a Mailchimp nagyon népszerű és elterjedt globális szolgáltatás. A Sync.Com felbukkanása adatfeldolgozóként viszont meglepte.

„Ez egy kollaborációs eszköz, ahol biztonságosan megoszthatók az adatok. Csak az a kérdés, kivel akarják megosztani?” – mondta az informatikai szakember.

Kifejtette: a Sync.Com egy olyan fájlmegosztó felhőszolgáltatást működtet, ahol az eltárolt adatokhoz könnyű hozzáférni azok számára, akik erre engedélyt kapnak Hadházytól. Az adatok tárolása akár egy saját szerveren is megoldható lett volna.

A szakértő szerint ezt a feladatot a Hadházyék által magyarországi adatfeldolgozóként megjelölt DotRoll Kft. is el tudta volna végezni. A DotRoll Kft. és a Microwave Kft. azért is érdekes, mert Gattyán György Docler cégcsoportjához tartoztak, de a milliárdos 2016-ban eladta őket – írta a lap.

Forrás: origo.hu
Fotó: Archív