Soros György

A nemzetközi sajtóhírek központi szereplői ezekben a napokban is a bevándorláspárti amerikai milliárdos spekuláns és az Európai Bizottság elnökségéről álmodozó karakter nélküli német politikus.

A bevándorláspárti milliárdos spekuláns a közép-európai nemzetállamok elleni totális támadása során Magyarország mellett Lengyelországot vette célkeresztjébe. A Sieci című lengyel lap újságírói évek óta igyekeznek rá felhívni a figyelmet, hogy Soros György nemcsak meggyengítené, de egyenesen szét akarja verni Lengyelországot – erről ír a Gazeta Wyborcza. A lengyel újság megjegyzi, Józef Orzeł, a Ronin Klub vezetője szerint Soros jelentős pénzösszegekkel járul hozzá a Lengyelországban szervezett ellenzéki tüntetésekhez, a jobboldali kormány elleni aknamunkához, valamint a katolikus értékrend fellazításához. A spekuláns a társfinanszírozásában működő Stefan Batory Alapítványon keresztül milliárdokkal támogatta és támogatja a bevándorláspárti és lengyelellenes megmozdulásokat, melyekkel célja a kormány helyzetének aláásása, vagyis durván beavatkozik a lengyelországi politikai életbe – illetve gazdasági és médiaviszonyokba is.

Soros mellett a nemzetközi sajtó másik főszereplője az Európai Néppárt színtelen-szagtalan, karakter nélküli, a szocialistákkal, a liberálisokkal és a zöldekkel kokettáló „Spitzenkandidatja”, vagyis csúcsjelöltje, Manfred Weber. A Politico.eu friss cikke kitér rá, az EU meghatározó konzervatív személyiségei, politikusai, közszereplői magánbeszélgetéseik során egyre inkább kezdik belátni és elismerni: Weber támogatása az Európai Bizottság (EB) elnöki tisztségének elnyerésére „politikai zsákutcának” tűnik. Andrej Plenković, az Európai Néppárthoz tartozó horvát kormányfő például azt mondta, Weber „vezetői tapasztalatának” hiánya súlyos problémát jelent az miniszterelnököket egyesítő Európai Tanácsban, amikor Weber potenciális EB-elnöksége került szóba. A Politico megemlíti, mások mellett Emmanuel Macron francia elnök is a leghatározottabban ellenzi Weber elnökségét.

De ugyanígy a Visegrádi Négyek sem tudják elfogadni Weber személyét. Hiszen mint csütörtöki budapesti informális csúcstalálkozójukon megállapodtak benne: csak olyan közös jelölteket támogatnak az Európai Unió vezető tisztségeire, akik megfelelő tapasztalattal és felkészültséggel rendelkeznek, és akik tisztelik a közép-európai népeket, valamint a V4-együttműködést. Kifejezett elvárás tehát velük szemben, hogy a közös európai döntések meghozatalakor mindig vegyék figyelembe a közép-európai szempontokat és érdekeket.